Štvanice na nepohodlného kandidáta Černockého. Žantovský dodává podrobnosti. I o Petru Cibulkovi

20.03.2021 19:40

Mezi dvanácti finalisty, ze kterých budou poslanci vybírat čtveřici kandidátů, kteří koncem května doplní čtyři místa v Radě České televize, figuruje i publicista Pavel Černocký. Po jeho nominaci do užšího výběru uchazečů o funkci v Radě ČT se vynořila obvinění, že měl spolupracovat s komunistickou StB, což však podle novináře Petra Žantovského není pravda. Rozhodl se ukázat lustrační osvědčení Černockého, který k tomu, jak se „octnul po boku Václava Havla“, připojil také několik vět.

Štvanice na nepohodlného kandidáta Černockého. Žantovský dodává podrobnosti. I o Petru Cibulkovi
Foto: archiv P. Černocký
Popisek: Pavel Černocký

Anketa

Uškodí ODS odchod Pavla Novotného?

5%
18%
hlasovalo: 9931 lidí
Žantovský v hlasech obviňujících Černockého spatřuje akorát „štvanici na člověka, který se někomu jeví být nepohodlným“. Kromě samotného lustračního usvědčení pak odkázal i na slova publicisty.

Černocký tvrdí, že po postupu do užšího výběru kandidátů do Rady ČT očekával urážky i „pokusy o diskreditaci“ týkající se spolupráce se Státní bezpečností.

Obvinění označuje za absurdní. „StB se mě marně pokoušela na konci osmdesátých let po dobu asi čtvrt roku přemluvit ke spolupráci. Vůbec jsem netušil, že si na mě založili spis a dokonce mi, bez mého vědomí, přidělili jakési směšné ‚krycí jméno‘ J. To jsem zjistil až v roce 1990,“ shrnul.

Státní bezpečnost jej měl vést v kategorii kandidáta tajné spolupráce, stejně jako množství dalších osobností v předlistopadové době. Připomíná, že se tak „octnul po boku třeba i Václava Havla, jehož jméno bylo z jasných důvodů z Cibulkova seznamu později vypuštěno“.

 

 

Na zveřejněné seznamy spolupracovníků StB se Petra Cibulky tázal i osobně. „Když jsem se Petra Cibulky zeptal, proč vlastně seznam ‚C‘ vydal tiskem, když dobře věděl, že je v něm většina naprosto nevinných lidí, řekl mi, že mu docházejí peníze a potřebuje další… Protože jsem v roce 1992 kandidoval do Federálního parlamentu, musela můj případ prověřit ‚Nezávislá komise MV‘,“ vzpomíná.

Co považuje Černocký za „ohromné štěstí“ je to, že se jeho třístránkový spis zachoval, komise tedy měla lehké rozhodování. „Komise měla snadnou práci a rozhodla během pár minut. V komisi zasedal jako předseda můj, tehdy, ‚ideologický protivník‘ Jaromír Bašta i policejní prezident Stanislav Novotný. Žádnou ‚protekci‘ jsem tedy mít nemohl. Pokud by snad někdo pochyboval, může se na můj zachovaný spis podívat v archivu, který je uložen, tuším, někde v Kolíně,“ shrnuje publicista.

Svými slovy si je natolik jistý, že nabízí komukoliv, kdo by objevil jakýkoli doklad o jeho souhlasu ke spolupráci, anebo dokonce nějaké udání, odměnu 100.000 Kč.

A ke svému zařazení v kategorii důvěrníků „C“ připojuje nález Ústavního soudu z listopadu 1992, ve kterém se píše, že osvědčení o evidenci „neosvědčují totiž vědomou spolupráci, pouze vyjadřují záměr orgánů StB takto podchycené osoby do budoucna pro vědomou spolupráci získat“.

Závěrem pak Černocký odkazuje na aktuální stanovisko, které uvádí, že kategorie operativních spisů Státní bezpečnosti důvěrník, kandidát tajné spolupráce, kandidát agenta či kandidát informátora nejsou na základě nálezu Ústavního soudu kategoriemi vědomé spolupráce ve smyslu lustračního zákona a dodává: „Pokud ani toto podrobné, podložené, vyjádření někdo úmyslně nechce pochopit, může mně jej být jenom líto…“

O finálním obsazení čtyř míst v Radě ČT rozhodne plénum Poslanecké sněmovny. Tajné hlasování by se mohlo dostat na program dubnové schůze. Mandáty nových radních budou trvat šest let a začnou 31. května 2021.

Nejvíce hlasů od poslanců při hlasování volebního výboru obdržel bývalý šéfredaktor zpravodajství ČT Karel Novák, volilo ho 15 členů výboru z 18. Na druhém místě je novinář Jefim Fištejn s 13 hlasy a následují Jaroslav Kravka s 11 hlasy, Jiří Grund s 11 hlasy, Daniel Váňa s 10 hlasy, Zdeněk Pernes s 10 hlasy, Radek Žádník s 10 hlasy, Petr Brozda s 9 hlasy, Pavel Černý s 9 hlasy, Jiří Kratochvíl s 9 hlasy a Milada Richterová s 9 hlasy. Pavel Černocký obdržel 10 hlasů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

17:30 Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

Po zrušené akci ve Starém Plzenci vystoupil právník Ondřej Dostál, číslo 2 na europarlamentní kandid…