Stýskalo se vám? Demonstrace jsou zpět. Tam, kde Minář trhal ústavu

26.05.2020 14:50

Opatření se rozvolňují, a už se chystají protesty. Tentokrát nikoliv spolku Milion chvilek pro demokracii, ale spolku Masaryk, nazvaná „Řekněme NE vlastizrádcům!“. S vlastizradou prý hraničí rozhodnutí některých politiků i úředníků. A tak se aktivisté sejdou u sochy a budou bránit hodnoty listopadu 1989.

Stýskalo se vám? Demonstrace jsou zpět. Tam, kde Minář trhal ústavu
Foto: Repro Facebook
Popisek: Protest za obranu demokracie spolku Masaryk

„Nechceme a nemůžeme dále nečinně přihlížet neustálému vzdalování naší země od ideálů listopadu. Aktivitám nejen některých politiků, ale i subalterních úředníků, z nichž některé hraničí s vlastizradou, nejsou-li již za tou hranicí,“ tvrdí spolek Masaryk a chystá demonstraci nazvanou „Řekněme NE vlastizrádcům!“.

Anketa

Podporujete návrh, aby se v českých obchodech povinně prodávalo až 85 % českých potravin?

82%
18%
hlasovalo: 65738 lidí

Zmíněná demonstrace má proběhnout přesně za týden, tedy 2. června, a to na pražském Hradčanském náměstí. Pro spolek to nebude první sraz na tomto místě, vloni na něm proběhla dvě shromáždění na podporu návrhu Senátu na ústavní žalobu na prezidenta. Na ty spolek navazuje.

„Tuto demonstraci pořádá výhradně iniciativa Masaryk (Ray Baseley, Fedor Bruoth, Tom Rimpel) bez spolupráce s jakoukoliv jinou skupinou či politickou stranou. Vítáni jsou všichni, kdo sdílejí hodnoty T. G. Masaryka a listopadu 1989,“ dodává iniciativa na podporu hodnot demokracie, za kterou se spolek označuje.

Zatím odhalil dva řečníky. Martina Vadase, režiséra, dokumentaristu a pedagoga, který je angažovaný ve věci poznání nacistické a komunistické totalitní minulosti na území bývalého Československa, a Ivanu Mádrovou, občanskou aktivistku, předsedkyni spolku Útulné Strašnice. Ta prý ušila velké množství roušek pro nemocnice a potřebné, dokonce i do Poslanecké sněmovny.

Za zmínku stojí i to, že demonstranti by měli mít roušky, i když už nejsou povinné. „Pokyny pro účastníky demonstrace. Je důležité, abychom všichni na toto dávali pozor. Ano, roušky se již podle zákona nosit nemusejí. Jako organizátor akce vás ale i tak žádáme, abyste je prosím měli a nosili kvůli ostatním, protože nás může být větší počet na malém prostoru i přes rozestupy dva metry,“ instruoval spolek účastníky.

Dodejme, že Hradčanské náměstí už má za sebou celou řádku protestů. Mimo jiné i ten od spolku Milion chvilek pro demokracii, při kterém Mikuláš Minář demonstrativně trhal listy z Ústavy České republiky. Tehdy se řešila krize okolo nejmenování Michala Šmardy ministrem kultury.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…