Sucho je horší než koronakrize, udeřil v ČT Farský

18.06.2020 21:45

Poslanci se ve čtvrtek sešli na mimořádné schůzi Sněmovny kvůli obavám z extrémního sucha. Nedostatek vody je totiž věc, která Česko i v deštivém období skutečně trápí. Předseda poslaneckého klubu STAN a svolavatel schůze Jan Farský v pořadu Interview na ČT24 vysvětloval, zda vůbec mají politici schvalováním zákonů šanci nějak ovlivnit, jestli bude vody hodně, nebo málo. Sucho je podle něj mnohem větší problém, než celá koronakrize. Zopakoval, že ohledně řešení sucha vláda více mluví, než dělá. Díky tlaku, který na ni vyvíjí, však věří, že přijde změna. Nezapomněl ani připomenout, co bizarního s vodou dělá řepka.

Sucho je horší než koronakrize, udeřil v ČT Farský
Foto: Partie TV PRIMA
Popisek: Jan Farský

„Česká republika má velký problém, jsou nízké hladiny podzemní vody, která je navíc značně znečištěna. Půda má problém tuto vodu udržet,“ uvedl Farský s tím, že tento fakt nezmění ani dva týdny nepřetržitého deště. Naopak pak přicházejí bleskové povodně, které jsou právě důkazem tohoto problému.

Dnešní sněmovní schůze proto probírala, kde zákony překážejí tomu, aby se dobře hospodařilo s půdou, s vodou a dalo se zabránit již zmíněným narůstajícím bleskovým povodním. „Celá debata byla ve vážném módu. Bylo vidět, a poslanci cítí, že je nutné se k této věci postavit a netvářit se, že po čtrnácti dnech deště je vyřešené pětisetleté sucho,“ sdělil k mimořádné schůzi poslanců.

Farský odmítá názory, že by se tím hnutí STAN snažilo zviditelnit. „Starostové se ale problému sucha věnují dlouhodobě, právě oni jsou první na ráně, když lidem začne docházet voda ve studních, nebo neteče voda z koutku, či přijdou bleskové povodně,“ hájil se Farský, že jde o dlouhodobě řešenou otázku.

Zmínil, že ve Sněmovně leží s tím související zákony, které se však nikam dál nehýbou, právě tato schůze pomohla, aby se věci daly do pohybu. „Tato sněmovní schůze byla vlastně takovým odšpuntováním, aby se zákony, které jsou připravené z naší dílny, konečně projednaly a pohnuli jsme se dál,“ zmínil zákony týkající se vody, pozemkových úprav, ale také ústavní zákony a zařazení bodu sněmovní schůze ke klimatu.

Václav Klaus mladší (Trikolóra) hovoří jinak: „Podobně suchých period jsme měli několik. Velmi důležitý údaj je výpar. Už několikrát jsme měli tříleté období, kdy byly srážky malé, ale střídaly se s obdobím, kdy jsou srážky abnormální. Lidé se sucha bojí, tak na to chce každý politik zareagovat a zachránit to. Máme periody mokré a suché, tak abychom za dva roky zase neřešili vysoušení mokřadů, protože půda bude podmáčená,“ řekl dnes k obávané problematice sucha.

Jeho slovům Farský nepřikládá velký význam: „Čelíme pětisetletému suchu, stačí se rozhlédnout po krajině. Podívejte se na Vysočinu, na stovky hektarů lesů, které uschly. Když jsou suché, nemají ani sílu se bránit kůrovci a ten je zničí,“ zdůraznil Farský.

Pokud jde o sucho v Česku, vláda podle Farského více mluví, než dělá. „To, proč podle mě vláda více mluví, je dáno například velice důležitou protierozní vyhláškou. Eroze v Česku ročně způsobí škody za deset miliard korun, tedy z republiky odejde na 20 až 22 milionů tun ornice. To je nevratná ztráta, tu prostě zpět z Hamburku nepřivezeme. I přes tato varující data na Ministerstvu životního prostředí tato protierozní vyhláška, která má těmto ztrátám zamezit, leží od roku 2017!“ upozornil.

A dodal, proč tomu tak je: „Protože překáží podnikatelům ve velkozemědělství... proto prostě pořád není schválená. Tlak a to, že jsme toto téma zvedli, naštěstí donutil vládu k reakci, cílem je změna, která se snad podaří,“ podotkl předseda poslaneckého klubu STAN.

Anketa

Je Nora Fridrichová kvalitní novinářka?

7%
93%
hlasovalo: 27311 lidí
Když se hovořilo o suchu, mluvilo se také o velkých penězích, o miliardách korun na opatření v krajině. Farský sám mluví o tom, že sucho je mnohem větší problém než celá koronakrize. I když právě kvůli této krizi vláda jedná o půlbilionovém schodku. O finance ale obavy nemá. „Do zemědělství jde ročně okolo 40 miliard na dotace. Ti odpovědní dnes už hospodaří tak, že to půdě prospívá – zadrží vodu, a ta se dostane dál do podzemních hladin a pramenů a rozvádí dál život po celé zemi,“ podotkl politik.

Stačí tedy to, aby se zemědělské dotace nasměrovaly tak, aby byly podmíněny kvalitním hospodařením na půdě, ale zdaleka ne všude tomu tak je. „Představte si tu absurditu, že když někdo na poli pěstuje kukuřici pro bioplyn, dostane na pole dotaci na plochu, sklízí to traktorem, který jezdí na dotovanou zelenou naftu, doveze to do bioplynky, nechá to tam shnít a prodá dotovanou elektřinu do sítě,“ popsal Farský podivné mechanismy fungující v zemědělství.

„A navíc právě na tuto kukuřici jsou největší spotřeby pesticidů! Stejně tak i na řepku,“ zdůraznil s tím, že to vše se opět objevuje ve vodě a významně ji znečišťuje. „Bylo změřeno, že více než 80 procent z kontrolních vrtů ze všech 700 rozmístěných po republice vykazuje známky pesticidů,“ sdělil Farský. Tedy, že peněz v boji proti suchu je dostatek a další nejsou třeba, jen by se s nimi mělo konečně začít správně nakládat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …