Sudetští Němci změnili stanovy tak, že už nepožadovali navrácení zabaveného majetku. Německý soud tuto změnu zrušil

01.02.2016 17:54

Mnichovský soud zrušil loňskou změnu stanov Sudetoněmeckého krajanského sdružení (SL), po níž ze základního dokumentu této organizace zmizel požadavek na vrácení zkonfiskovaného majetku. Podle rozsudku nedalo vedení SL před schválením stanov dostatek prostoru pro vypořádání všech připomínek. Soud ale zároveň zamítl stížnost některých menších sudetoněmeckých organizací, které se domnívaly, že pro stažení požadavku na vrácení majetku ze stanov je nutný souhlas všech sudetských Němců.

Sudetští Němci změnili stanovy tak, že už nepožadovali navrácení zabaveného majetku. Německý soud tuto změnu zrušil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bernd Posselt

V původním znění stanov se uvádělo, že SL „prosazuje právní nárok na domovinu, její znovuzískání, a tím i realizaci práva národnostních skupin na sebeurčení“ a že „hájí právo na vrácení zkonfiskovaného majetku sudetských Němců, případně na jeho rovnocennou náhradu nebo na odškodnění za něj“. Loni však organizace, která zastupuje především zájmy Němců vysídlených po druhé světové válce z bývalého Československa, oba tyto články ze stanov vypustila. Hlasovalo pro to přes 70 procent sudetoněmeckých organizací.

Odpůrci změny stanov rozhodnutí napadli u soudu. Tvrdili, že vypuštěním zmínky o vracení majetku se mění účel SL, a proto je nutný souhlas všech členů sdružení. „Podle rozhodnutí soudu se novou formulací stanov nemění účel sdružení, jak tvrdili žalobci z řad pravicového Witikobundu, a většina, kterou byla změna schválena, byla více než dostatečná,“ sdělila dnes ČTK mluvčí SL Hildegard Schusterová. Podle ní dal soud vedení SL v politické rovině za pravdu.

Přesto však soud nové stanovy zneplatnil, protože vedení SL podle něj neposkytlo dostatečnou lhůtu pro vypořádání všech připomínek. Podle serveru Týden.cz však vedení SL návrh na úpravu stanov v nezměněné podobě předloží spolkovému shromáždění znovu 28. února a předpokládá, že se i napodruhé najde dostatek hlasů pro jeho schválení.

Odpůrci změny stanov vnímají rozhodnutí soudu jako své vítězství. „Změna stanov byla zrušena. Europoslanec za CSU (a nejvyšší představitel SL) Bernd Posselt tak neuspěl ve své snaze vzdát se 70 let po protiprávním vyhnání práva na vlast,“ uvedl v tiskovém prohlášení Ingolf Gottstein, který žalobu podal.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…