Summit NATO se ve Varšavě uskuteční příští rok v červenci

22.05.2015 18:45

Summit Severoatlantické aliance se příští rok ve Varšavě uskuteční 8. a 9. července. Tento termín dnes oznámil generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. V prohlášení zdůraznil, že setkání prezidentů a premiérů aliance se odehraje v klíčové době, kdy se na východě i na jihu mění podmínky euroatlantické bezpečnosti. Stoltenberg připomněl, že v reakci na tyto změny začala aliance s největším posílením vlastních společných obranných schopností od konce studené války.

Summit NATO se ve Varšavě uskuteční příští rok v červenci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka NATO

"Ve Varšavě narýsujeme kurs aliančního přizpůsobení se novému bezpečnostnímu prostředí tak, že NATO zůstane připravené bránit všechny spojence proti každé hrozbě z libovolného směru," uvedl generální tajemník aliance.

Na ochlazení vztahů s Ruskem a na jeho agresivní chování především v ukrajinské krizi už NATO reagovalo přijetím takzvaného Akčního plánu připravenosti na posledním summitu loni v září ve Walesu. Součástí plánu je mimo jiné vznik sil velmi rychlé reakce, schopných především na území členských zemí NATO začít působit v pouhých několika dnech.

Aliance posílila svá cvičení především ve členských zemích východní Evropy jako je trojice pobaltských států, které jsou vůči Rusku výrazně nedůvěřivé. A představitelé NATO volají po nutnosti ukončit pokles vojenských výdajů aliančních států.

Kromě Ruska je druhou výrazně vnímanou bezpečnostní hrozbou růst vlivu Islámského státu v Sýrii a v Iráku, ale také obecněji nekončící teroristické hrozby v dalších částech světa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…