Svaz obchodu a cestovního ruchu jde proti restauracím: Chceme paušál. Pro řetězce?

18.11.2020 17:20

Restaurace asi nepatří do cestovního ruchu. Jak jinak si vysvětlit, že Svaz obchodu a cestovního ruchu (SOCR) opětovně potvrdil svoji podporu tzv. stravovacímu paušálu? Řada restaurací proti paušálu vystoupila a bojí se ho jako poslední rány, která je pošle ke dnu.

Svaz obchodu a cestovního ruchu jde proti restauracím: Chceme paušál. Pro řetězce?
Foto: Hans Štembera
Popisek: V důsledku zpřísnění protipandemických opatření smějí hospody a restaurace prodávat jídlo a nápojepouze z okýnka. Konzumace alkoholických nápojů je na veřejných prostranstvích zakázána

Anketa

Dělá prezident Zeman svou práci dobře? (Ptáme se od 18.11.2020)

80%
20%
hlasovalo: 20408 lidí
Tím, kdo na paušálu naopak vydělá, budou téměř bez pochyby obchodní řetězce. Pokud totiž lidé začnou namísto stravenek či dotovaného jídla dostávat rovnou peníze, určitě jich část skončí v obchodech. Sami zaměstnanci to deklarovali v průzkumech.
 
SOCR se také už v minulosti oháněl mimo jiné analýzou pocházející od velkoobchodního řetězce Makro. Ministryně financí Alena Schillerová, která paušál prosazuje, se netají tím, že po něm „volá maloobchod, hoteliéři a restauratéři“. Jestliže však zástupci více než dvou tisíc restaurací a závodních jídelen podepsali výzvu proti této novince, asi to s tím voláním u nich nebude jednoznačné.
 
 
Spíš to může vypadat, že ministryně prosazuje návrh, který poškodí restaurace závislé na obědech, a naopak pomůže obchodním řetězcům. Jistě je jen náhoda, že investiční skupina DRFG jejího zetě a její dcery ve velkém pronajímá komerční prostory – právě obchodním řetězcům. 
 
Velké obchody jsou jednoznačným vítězem koronavirové krize. Co lidé nezkonzumují v restauracích, nakoupí totiž převážně u nich a jejich velkých dodavatelů. Lokální dodavatelé, od nichž nakupuje suroviny nejedna hospoda, závodní či školní jídelna, svoje zboží na pulty supermarketů dostávají jen v omezené míře. 
 

Anketa

Dělá prezident Zeman svou práci dobře? (Ptáme se od 18.11.2020)

80%
20%
hlasovalo: 20408 lidí
Prodlouží-li vláda mimořádná opatření až do 20. prosince, mohou se řetězce těšit na další žně. Pro dárky, které by lidé zčásti nakupovali ve specializovaných obchodech, teď půjdou do e-shopů a do řetězců.
 
Bez ohledu na to, zda jsou současná opatření nutná, či nikoliv, ve své současné podobě obrovsky nadržují jedné skupině v maloobchodu – kupodivu té nejsilnější. Teď se do ní vláda chystá ještě nasměrovat i část tržeb z restaurací, které naopak na krizi drsně doplácejí. 
 
Pod dopisem podporujícím paušál je podepsány SOCR, Asociace českého tradičního obchodu, Hospodářská komora ČR a Asociace hotelů a restaurací. Ta ale sdružuje pouze 300 restaurací. Většinou jde o dražší podniky, pro které daňová podpora obědů nehraje významnější roli. Přesto je její hlas pro Ministerstvo financí důležitější než výzva podepsaná zástupci zmíněných dvou tisíc podniků.
 
Naší zemi se občas s nadsázkou přezdívalo „ČEZko.“ Bude to teď „Supermarketsko“?
 
 
Článek vznikl v rámci spolupráce informující o přístupu státu k obchodu se stravenkami.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Barbora Richterová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…