Svaz obcí bude jednat s Babišem o vrácení daně z příjmu podnikatelů

22.01.2016 14:42

O novele, která by obcím vrátila zpět část výnosu z daní z příjmu podnikatelů, budou ve středu jednat s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) zástupci Svazu měst a obcí (SMO). O podíl 30 procent z daně z příjmů fyzických osob podávajících daňové přiznání připraví obce od ledna 2017 novela zákona o rozpočtovém určení daní přijatá koncem minulého roku. Současně se obcím zvýší stejně jako krajům podíl z vybrané daně z přidané hodnoty na 21,4 procenta.

Svaz obcí bude jednat s Babišem o vrácení daně z příjmu podnikatelů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Analýzy podle předsedy svazu Františka Lukla ukázaly, že změna bude pro drtivou většinu obcí znamenat přilepšení. SMO nicméně bude žádat zpět, co bylo obcím odebráno. "Chceme jen to, co je logické," uvedl Lukl na tiskové konferenci, například v Kyjově, jehož je Lukl starostou, činí výnos z daní z příjmu podnikatelů dva miliony korun. Praha by měla podle novely, kterou upravil Senát, získat nově půl miliardy, o 300 milionů ale přijde.

Návrh, který by řešil převod odebraných daní na obce, slíbila svazu ODS

Vládní novela měla původně zvýšit podíl na vybrané DPH pouze krajům. Senát pak přijal pozměňovací návrh senátora ČSSD Radko Martínka, který obcím podíl na DPH od roku 2017 zvyšuje, ale současně jim odebírá tzv. motivační složku, tedy podíl z daní podnikatelů. Sněmovna návrh schválila. Babiš při projednávání ve Sněmovně řekl, že se k problematice rozpočtového určení daní pro obce určitě vrátí. Schválená podoba zákona podle něj přinese téměř 5500 obcím dohromady miliardu korun navíc.

Návrh, který by řešil převod odebraných daní na obce, slíbila svazu ODS. Její návrh by měl upravovat nejen motivační příspěvek, ale i podíl na DPH, protože schválených 21,4 procenta podle něj ní ještě konečný stav. Také zástupci poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů avizovali změnu rozpočtového určení daní.

Svaz podle aktuálních dat zastupuje 2650 obcí, v nichž žije 8,22 milionu lidí. S Babišem by představitelé měst a obcí chtěli jednat také o nákladech, které mají s opatrovnictvím, jde celkově o částku 900 milionů ročně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …