Svědectví: S Německem to jde z kopce. Vše se otřásá v základech

12.10.2016 10:21

Před čtrnácti lety se Sarah Muirová přestěhovala ze Spojeného království do Německa, které tehdy vnímala jako výstavní skříň Evropy. Nyní se rozhodla vrátit zpět do své rodné země, protože pozoruje, že s Německem v čele s „Frau Merkelovou“ to jde povážlivě z kopce.

Svědectví: S Německem to jde z kopce. Vše se otřásá v základech
Foto: archív autora
Popisek: Angela Merkelová

„Pro Německo to teď nevypadá dobře. Jejich největší banka je na pokraji kolapsu a druhý největší bankovní ústav propouští zaměstnance,“ nastiňuje Muirová s tím, že německá ekonomika se nedávno propadla v žebříčku konkurenceschopnosti, který sestavuje Světové ekonomické fórum.

Neutěšený stav Německa dle ní taktéž názorně ilustrují problémy, v nichž se plácá kancléřka Merkelová. Tu Muirová posměšně označuje jako „Frau Merkel“, která se nyní musí vypořádávat s důsledky příliš vstřícné migrační politiky, jež se ukázala být selháním. Přinejmenším prý Merkelová čelí vzestupu populistického nacionalismu i poklesu popularity mezi Němci.

Britka rovněž poukazuje na několik měsíců staré doporučení vlády, aby si občané dělali zásoby potravin, či zvažování znovuzavedení branné povinnosti, která byla před pěti lety zrušena.

Všechny výše uvedené skutečnosti dle Muirové vytváří neutěšený obrázek, což jí nakonec dovedlo k rozhodnutí, že se po čtrnácti letech, co žije v zemi se svým venezuelským manželem, rozhodla vrátit zpět do své domovské Velké Británie.  

Celý komentář v angličtině ZDE

Muirová uvádí, že spoustu jejích německých kolegů i příbuzných a kamarádů v Británii její rozhodnutí udivilo. Zvláště teď, když Spojené království opouští Evropskou unii. Ona má však pro opuštění Německa pádné důvody.

„Když jsem se v roce 2002 stěhovala, Německo bylo silnou, exportně zaměřenou ekonomikou s výkonnou státní správou, dobrým (i když drahým) zdravotnictvím a vlaky jezdícími na čas. Po čtrnácti letech se ale tyto německé kvality povážlivě otřásají v základech,“ vysvětluje Muirová.

Co se týče hospodářství, Britka ukazuje na nedávno zveřejněné zprávy, které ukazují výrazný pokles vývozu. Protože jsou prý Němci velmi škudliví, nedá se očekávat, že by tuto díru zaplnila domácí spotřeba. Sankce proti Rusku společně s celosvětovým poklesem poptávky se dle Muirové navíc negativně podepisují na páteři německého hospodářství „Mittelstandu“ (malé a středně velké podniky, pozn. red.). Státní správa mezitím úpí pod náporem stárnoucí populace a prudkého vzestupu počtu příchozích žadatelů o azyl.  

„A vlaky? Německá skřípající infrastruktura je brána za jednu z příčin poklesu konkurenceschopnosti německého hospodářství. Vlaky největšího německého železničního přepravce Deutsche Bahn jsou věčně přeplněné a často mají zpoždění. Jaký rozdíl oproti britským železnicím,“ zdůraznila Muirová.

Německo rozpolceno

Britka vypozorovala, že samotní Němci jsou v hodnocení stavu své země rozpolceni do dvou táborů. Na jedné straně stojí akademici, kteří se těší relativně privilegované pozici v německé společnosti, a proto nespatřují žádné problémy. Často podporují postoj „Frau Merkelové“ a hovoří o Německu jako o vedoucí evropské mocnosti.

Dělníci mají opačný názor, neboť na ně nejvíce dopadá malý, ale znatelný pokles německé ekonomiky. V této souvislosti Muirová podotýká, že tito lidé se strašně bojí, že budou seškrtány různé veřejné služby. Jejich znepokojení krmí dle Muirové i záplava zpackaných předražených veřejných projektů – asi nejznámější je prý berlínské brandenburské letiště.  

Osud Merkelové nejistý 

Na závěr Britka konstatuje, že bude hodně záležet na tom, jak se Německo dokáže přizpůsobit pobrexitové Evropě. „Dokáže země udržet svůj stále záviděníhodný sociální stát a zároveň integrovat obrovské počty uprchlíků? A jak se Německo vyrovná s donedávna ještě nemyslitelným posunem napravo v mainstreamové politice?“ To jsou otázky, na něž budou dle Muirové Němci nuceni hledat odpověď.

„Frau Merkelová prozatím třímá vedení země ve svých rukách. Ale její budoucnost je dost nejistá, stejně jako to, kdo případně zaujme její místo,“ upozorňuje Muirová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…