Švédové versus Američani. Vláda chce vypsat zakázku na nové stíhačky

29.06.2022 19:02

Kabinet Petra Fialy (ODS) by měl v červenci rozhodovat o pořízení nových stíhaček. V současnosti má do roku 2027 česká armáda v pronájmu švédské gripeny. Vláda už nechce pokračovat formou pronájmu a má v plánu nakoupit 24 stíhaček. Zájem o miliardovou zakázku mají Švédové s modernějšími gripeny nebo Američané se svými stoji F-35.

Švédové versus Američani. Vláda chce vypsat zakázku na nové stíhačky
Foto: acr.army.cr
Popisek: JAS-39 Gripen vzdušných sil ČR

„Vláda by se měla budoucností nadzvukového letectva zabývat pravděpodobně v červenci. Bude to politické rozhodnutí na základě odborného doporučení armády, která možné varianty posuzuje,“ uvedla pro Seznam Zprávy ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Vláda prý již nechce pokračovat formou pronájmu, ale má v plánu koupit 24 stíhaček, což jsou dvě letky. Podle zákulisních zdrojů to vypadá, že blíže k získání kontraktu jsou Američané. K jejich F-35 se kloní i místopředseda Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL). „Ano, pořiďme pro naši armádu to nejlepší, co na trhu je. Platforma mi dává smysl, protože ji bude mít řada okolních států,“ podotkl Bartošek s tím, že americké stíhačky má objednány třeba Polsko nebo Finsko.

„Je potřeba říct, co všechno to obnáší, včetně toho, co to letadlo umí, jaké komponenty koupíme, abychom dokázali využít všech schopností, které to letadlo nabízí, včetně toho, jaké parametry a požadavky budou kladeny na případné investice, které to vyvolá. To znamená, co bude nutné v případě modernizace vojenských letišť,“ dodal Bartošek.

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

Podle poslance a člena výboru pro obranu Marka Ženíška (TOP 09) je potřeba maximální rozvaha a vláda by měla dbát na doporučení armády. „Bavíme se o něčem, co bude chránit nejen náš vzdušný prostor od roku 2027 několik desítek let. Je tedy zapotřebí maximální rozvahy. Pokud je mi známo, armáda zatím připravila doporučení, které nyní bude zvažováno vládou. Nerad bych předjímal její konečné rozhodnutí,“ řekl Ženíšek.

Podle opozičních stran vláda jedná za zády Sněmovny, kde se obří zakázka vůbec nediskutovala. „Na výboru pro obranu o tom vůbec nic nevíme. Do dnešního dne jsme žádné doporučení neprojednali, asi to bude jen politické rozhodnutí. Nemám dostatek informací, abych řekl, že to bude F-35, nebo že máme zůstat u gripenů, protože budou lacinější a nebudeme na tom ještě cvičit obsluhu. Mě spíš zaráží, že paní ministryně takové věci nebere do výboru a obchází ho,“ vadí místopředsedovi výboru pro obranu Pavlu Růžičkovi (ANO).

Gripeny považuje za lacinější a výhodnější také poslanec SPD Radovan Vích. „Už se tady mluví o tom, že potřebujeme 24 letounů a nejlépe F-35. K tomu já dodávám, že když se takto rozhodne, tak to je konec modernizace pozemních sil armády a rozvoje schopností. Jedna letová hodina gripenu stojí přibližně 5 tisíc dolarů (117 tisíc korun); jedna letová hodina F-35 stojí 30 tisíc dolarů (704 tisíc korun). Aby to mělo nějaký smysl, tak každý pilot by měl mít nalétáno 150 letových hodin ročně. Přeškolení na nový typ je navíc otázkou jednoho nebo dvou let,“ podotkl Vích.

Švédové navíc ve snaze získat miliardovou zakázku nabízejí určitou možnost, že by si Česko ponechalo stíhačky, které jsou nyní v pronájmu. „Je možnost převést tato nyní pronajímaná letadla České republice v podstatě za nulových nákladů. Ony už byly v podstatě zaplaceny, je to jako s autem na leasing. Považovali bychom je v podstatě za splacené a na tomto základě bychom mohli systém spolupráce rozšířit o gripeny řady C či dále o gripeny řady E,“ řekl velvyslanec Švédska v Česku Fredrik Jörgensen.

„Ano, probíhá zde dramatický konkurenční boj. O této soutěživosti moc mluvit nechci, chci jen zdůraznit podstatu naší nabídky. Máme za to, že nová série gripenů E je jedno z nejlepších letadel na světě a zároveň skýtá fantastickou cenovou nabídku. V tomto s námi opravdu žádný jiný dodavatel nemůže soutěžit,“ dodal Jörgensen s tím, že by se čeští piloti a mechanici navíc nemuseli učit obsluhovat zcela jiné stroje.

O nabídce na ponechání současných strojů prý ale nic neví ministryně obrany Jana Černochová. „Je to pro mne zcela nová informace. Zde na summitu v Madridu nám švédská strana nic v tomto smyslu nesdělila ani nenaznačila. K případné nabídce se proto mohu vyjádřit teprve poté, co ji dostanu oficiálně a seznámím se s jejími detaily,“ uvedla Černochová.

Podle vojenského analytika Dušana Rovenského jsou gripeny pro českou armádu dobrou volbou, ať už kvůli ceně nebo jednoduššímu přechodu na nové stroje. „Pokud by se Česká republika rozhodla pro nákup gripenů, zjednodušilo by to výcvik a logistické zabezpečení. Piloti současných gripenů C/D by se nepochybně přeškolili na gripeny E/F mnohem rychleji než na zcela nový typ letounu. Stejně tak by se nemusely nakupovat nové prostředky pozemního zabezpečení, ale v podstatě by stačily ty současné. Obě tyto věci by nepochybně snížily nákupní cenu nových gripenů,“ vysvětlil Rovenský.

„Typ F-35 je větší a výkonnější než gripen C/D i gripen E/F. To se samozřejmě odráží na pořizovací ceně, ale především na provozních nákladech, jež jsou vyšší než u švédského letounu. Pokud se standardně plánuje služba nových letadel na 30 let, tak jde o obrovskou finanční sumu, kterou lze pokračováním provozu gripenů ve státním rozpočtu ušetřit,“ dodal Rovenský.

Vojenský a bezpečnostní analytik Lukáš Visingr ale upozorňuje na řadu výhod strojů F-35. „U F-35 se počítá, že se bude provozovat a upgradovat do roku 2070. Pokud si koupíme F-35, tak ten problém vyřešíme na 40 let dopředu. Náklady, které budou na počátku vyšší, se rozpočítají do dvojnásobného životního cyklu. F-35 bude standardní evropské letadlo,“ prohlásil Visingr s tím, že americké stíhačky budou mít například Itálie, Belgie, Nizozemsko, Dánsko, Norsko a Polsko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…