Švédsko potřebuje posílit armádu, proto se vláda rozhodla, že...

29.09.2016 15:41

Švédská vláda se rozhodla, že od roku 2018 začne opět platit branná povinnost. Ta bude obnovena po osmi letech. Za rozhodnutím stojí především nedostatek profesionálních vojáků, což chce vláda napravit odvodem několika tisíců lidí ročně. Informuje iDNES.cz.

Švédsko potřebuje posílit armádu, proto se vláda rozhodla, že...
Foto: wikipedia
Popisek: Švédská vlajka.

Do švédské armády nerukuje dostatek dobrovolníků, což vedlo k rozhodnutí obnovit brannou povinnost. „Doufám, že se nám podaří najít cestu ke stabilnímu a funkčnímu systému obvodu,“ řekl ministr obrany Peter Hultqvist.

Branná povinnost ve Švédsku platila bez přestávky takřka 200 let a to až do roku 2010. Od té doby do armády rukují pouze dobrovolníci.

„Souvislost se současnou bezpečnostní situací ve světě či v regionu švédští politici ani bezpečnostní experti nezmiňují,“ uvádí iDNES.cz s tím, že návrh zákona nyní čeká čtyřměsíční připomínkové řízení, kde se k němu bude moci vyjádřit velká část státních institucí i neziskové organizace.

V současné podobě počítá zákon s tím, že od 1. července 2017 začnou sedmnáctiletí povinně vyplňovat přijímací formuláře a první z nich by měli být odvedeni 1. ledna 2018.

V průběhu prvních dvou let by tak měly být odvedeny čtyři tisícovky mužů žen. Jejich počet by se měl postupně zvyšovat až na osm tisíc odvedených ročně mezi lety 2022 až 2025.

„Ozbrojený konflikt na svém území Švédsko nepamatuje už dvě století.“ Země sice spolupracuje s NATO, není však jeho řádným členem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…