Švejnar: Když reformní změny neprojdou, mladí lidé odejdou

13.03.2011 8:52

Ekonom Jan Švejnar vidí chystané koaliční změny důchodové reformy jako nutnost. V případě, že by se změny nepodařilo prosadit, hrozí podle něj zemi ztráta perspektivy pro mladé a tím i jejich odchod.

Švejnar: Když reformní změny neprojdou, mladí lidé odejdou

Podle ekonoma Jana Švejnara musí Česko prosadit chystané reformy. V případě, že vláda neuspěje, hrozí totiž podle něj odchod mladých lidí ze země, jelikož jim Česká republika nebude moci nabídnout větší perspektivu. Řekl to v rozhovoru pro server iDNES.

„Kdyby se to sesypalo, bylo by to velmi nešťastné. Je to zásadní reforma. Jestli neprojde bude to špatné. Mladí lidé budu kvůli demografickému vývoji zatíženi obrovským břemenem a budou mít tendenci odcházet z této země. Jednání o reformě by nemělo být uvnitř koalice, ale i se sociální demokracií, aby reforma nebyla zpochybněna ani po volbách," uvedl Švejnar v rozhovoru.

Připojil se tak k dalším politikům, kteří nezbytnost důchodové reformy argumentují dramatickým demografickým vývojem. Ten ale před několika dny vyvrátila expertní analýza demografických pohybů.

„Demografický problém je zveličován a zneužíván k tlaku na destrukci průběžného důchodového systému," řekl Právu před několika dny sociolog a bývalý expert Věcí Veřejných pro důchodovou reformu Pavel Rusý.

Jednotnou sazbu DPH Švejnar vítá

Podle Švejnara jsou ale hlavní důvody, proč mladí lidé stále více vyjíždějí do světa za pracovními příležitostmi právě v tom, že pro ně Česko představuje malou perspektivu. Hlavním úkolem vlády je podle něj tedy  vytvořit takové podmínky, které jim umožní seberealizaci.

Vládní změny týkající se sazby jednotné daně od ledna 2013 vidí jako krok správným směrem.

„Z ekonomického hlediska je správné mít co nejjednodušší daňový systém a tedy i jedinou sazbu daně z přidané hodnoty. A pokud možno co nejméně vy jímek. Ale je nutné, aby u toho byl doprovodná sociální opatření, pokud budou určité nízkopříjmové skupiny negativně zasaženy," dodal.

Dále čtěte:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…