Švejnar nebo Okamura. Zatím nekandidují, v průzkumech ale jsou

09.08.2012 21:27

Přestože Jan Švejnar zatím neohlásil, jestli bude kandidovat na prezidenta, v průzkumech se objevuje na třetím či druhém místě. Podobné je to třeba i u Tomia Okamury nebo Zdeňka Tůmy. Agentury ale slibují, že až budou známa jména oficiálních kandidátů, budou se věnovat jen jim.

Švejnar nebo Okamura. Zatím nekandidují, v průzkumech ale jsou
Foto: cssd.cz
Popisek: Jan Švejnar

Kolik hlasů by nasbírali kandidáti na prezidenta, sledují dvě velké agentury Median a Factum Invenio. Do svých průzkumů ale zařazují třeba i Jana Švejnara, Tomia Okamuru či někdejšího kandidáta na pražského primátora Zdeňka Tůmu.

"Veřejnost o nich uvažuje, mají nezanedbatelnou podporu," zdůvodnil to pro server Aktuálně.cz ředitel Factum Jan Herzmann. "Jakmile bude uzavřen seznam oficiálních kandidátů, budeme uvádět jen je," ujistil.

"Na začátku jsme shromáždili mediálně diskutovaná jména. Soubor doplňujeme podle dvou kritérií: pokud se člověk stane oficiálně kandidátem a máme otevřený soubor, kde respondenti sami kandidáty nabízejí. Pokud některý z nich přesáhne jedno procento podpory, zařadíme ho," vysvětlil postup agentury.

To ale třeba kritizuje Daniel Kunštát z konkurenčního CVVM. "Když na seznam zařadíte i kandidáta, který ve vašem průzkumu získá třeba dvě procenta, ale vůbec kandidovat nebude, někomu ta dvě procenta ubere a celý výsledek zkreslí," uvedl Kunštát.

Expert na volební systémy Tomáš Lebeda také poukazuje na otázku, jak moc takové průzkumy ovlivňují voliče. "Jako politologové si troufáme říct, že ovlivňují, ale neumíme měřit, jak moc," připustil. "Ale je absurdní, aby kandidát strany, která vede stranické preference, byl úplně na chvostě,“ dodal na adresu Jiřího Dienstbiera.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…