Svět v úžasu zírá na Prymulu s Faltýnkem: Stále zoufalejší boj

23.10.2020 18:30

Skandálu ministra zdravotnictví Romana Prymuly a šéfa poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka si všimla světová média. „Žádná evropská země není v současné době pandemií zasažena více než Česká republika, platí přísná nařízení. Ministr zdravotnictví to údajně porušil. Nyní svůj post ztrácí,“ psal německý deník Die Welt. Připojily se i ohlasy z Velké Británie či z USA.

Svět v úžasu zírá na Prymulu s Faltýnkem: Stále zoufalejší boj
Foto: Hns
Popisek: Roman Prymula a Jaroslav Faltýnek, ilustrační koláž

Česká média mají od rána jasné téma – průšvih ministra zdravotnictví Romana Prymuly, který spolu s předsedou poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslavem Faltýnkem navštívil kolem půlnoci ze středy na čtvrtek restaurační zařízení Rio. To však mělo být tou dobou zavřené. Je ovšem pravda, že pravidlo ohledně omezení shromažďování začalo platit až ve čtvrtek, tedy další den po schůzce. Premiér požádal ministra o rezignaci. Prymula rezignaci odmítl, prý nic neporušil.

„Na základě obrázků, které se objevily dnes v Blesku, to vypadá, že jsem něco porušil. Nic jsem neporušil,“ dušuje se Prymula, s tím, že byl na jednání. „Šel jsem přes restaurační zařízení do soukromých prostor vyšehradské kapituly. Tam proběhlo jednání. Byli jsme tam s panem Faltýnkem a s panem ředitelem Havrlantem z ostravské nemocnice. V tomto slova smyslu nebylo nic porušeno,“ uvedl Prymula.

Anketa

Prymula byl přistižen v zavřené restauraci. Má Babišova vláda odstoupit?

17%
83%
hlasovalo: 25799 lidí

„Když jednání skončilo, tak jsem se vracel prostorem, který je venku, byl jsem tam sám, byl jsem bez roušky. Přišel jsem k automobilu, sedl si do něj a vzal jsem si roušku,“ sdělil. Opatření o omezení shromažďování platilo podle něj až od šesté hodiny ranní, on opouštěl prostor před půlnocí. „Nic jsem neporušil. Z tohoto důvodu já sám rezignovat nehodlám. Samozřejmě je možností pana premiéra, aby mě odvolal,“ uzavřel. Brífink byl bez dotazů.

Vyjádření Romana Prymuly ovšem nesedí s vyjádřením druhého účastníka – Jaroslava Faltýnka. Ten se již ráno k věci vyjádřil a snažil se aféru vzít na sebe. „Poprosil jsem pana ministra, abychom se potkali v uzavřené hospodě,“ vysvětloval Faltýnek, s tím, že s Prymulou chtěl „probrat věci u kafe“. „Omlouvám se za to, že jsem narušil důvěru,“ sypal si předseda poslanců popel na hlavu. O žádné kapitule tedy Faltýnek nemluví.

Od slov Romana Prymuly se distancovala i samotná Vyšehradská kapitula ve své tiskové zprávě. Majitelem restaurace Rio´s je Královská kolegiátní kapitula sv. Petra a Pavla na Vyšehradě a je provozována společností MIDI. „V souvislosti s novými vyjádřeními pana profesora Prymuly z odpoledne 23. 10. uvádíme, že objekt restaurace Rio's je celý pronajatý společnosti MIDI a kapitula zde nemá žádné jiné prostory. V žádném dalším prostoru kapituly zmínění politici nebyli,“ distancovala se kapitula od vyjádření ministra.

Každopádně samotná zpráva vyvolala pozdvižení i v zahraničí. Zahraniční média ovšem psala o případu povětšinou dopoledne, a tedy měla k dispozici ne vždy aktuální informace. O případu psal například deník The Guardian.

„Ministr zdravotnictví České republiky přijde o práci poté, co navštívil pražskou restauraci, což bylo v rozporu s nouzovými předpisy týkajícími se koronaviru, které zavedl ve snaze vyhrát v zemi stále zoufalejší boj proti koronaviru,“ psalo se v Guardianu.

Dále o tom informovaly například ABC News. „Český premiér vyzval svého ministra zdravotnictví, aby rezignoval nebo byl propuštěn poté, co navštívil pražskou restauraci a tím porušil přísná vládní omezení, která byla zavedena ve snaze zpomalit rekordní nárůst infekce koronaviru. Premiér Andrej Babiš v pátek uvedl, že se později během dne setká s prezidentem republiky, aby diskutoval o možné výměně ministra Romana Prymuly,“ psalo se v dalším zahraničním médiu. Dále ABC News zmínily, že Prymula odmítl rezignovat.

Anketa

Podporujete omezení volného pohybu a uzavření obchodů?

68%
32%
hlasovalo: 24314 lidí

Zpráva se též objevila na webu tiskové agentury AP, odkud se šířila do světa. Agenturní zprávu převzal například americký list The Washington Post. „Ministr zdravotnictví těžce zasažené České republiky byl pod palbou, aby rezignoval poté, co se v médiích objevila zpráva, že porušil přísná vládní omezení a navštívil pražskou restauraci. Bulvární deník Blesk uvedl, že ministr zdravotnictví Roman Prymula se ve středu večer setkal s Jaroslavem Faltýnkem, zástupcem šéfa vládního hnutí ANO vedeného premiérem Andrejem Babišem. Při přísných omezeních jsou restaurace, bary a školy zavřené. Setkání se konalo jen několik hodin poté, co Prymula oznámil nejnovější řadu předpisů, včetně omezení pohybu a uzavření mnoha obchodů,“ psali Američani.

Němečtí sousedi si též této události všimli. „Žádná evropská země není v současné době pandemií zasažena více než Česká republika, platí přísná nařízení. Ministr zdravotnictví to údajně porušil. Nyní svůj post ztrácí. Ministr zdravotnictví je obviněn z porušování jeho vlastních přísných koronavirových předpisů. Noviny Blesk vyfotografovaly politika a epidemiologa, jak večer opouští luxusní restauraci bez roušky. Všechny restaurace byly zavřeny po dobu jednoho a půl týdne.“ napsal deník Die Welt.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: tle

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…