Světová válka. Zcela vážně. Po nástupu Trumpa zazněly do Ameriky signály, které jsme přešli

30.01.2017 13:20

„Pokud Spojené státy chtějí zachovat mír a stabilitu v tichomořském regionu, měly by si dávat pozor na to, co říkají a dělají,“ cituje slova tiskového mluvčího čínského ministerstva zahraničí Hua Chunyinga deník South China Morning Post.

Světová válka. Zcela vážně. Po nástupu Trumpa zazněly do Ameriky signály, které jsme přešli
Foto: pixabay.com
Popisek: Jihočínské moře, ilustrační foto

Zvolení Donalda Trumpa prezidentem Spojených států výrazně navýšilo hrozbu konfliktu mezi Čínou a Spojenými státy, píše čínský deník South China Morning Post.

Více informací ZDE

Čína se údajně připravuje na možný konflikt se Spojenými státy, jehož pravděpodobnost se zvýšila poté, co byl prezidentem Spojených států zvolen republikánský kandidát Donald Trump. Peking na slova americké prezidentské administrativy reaguje posilováním námořní obrany.

Na webových stránkách Lidové osvobozenecké armády se v den prezidentské inaugurace Donalda Trumpa objevil komentář o tom, že možnost války mezi oběma státy se stala „mnohem reálnější“, což je dáno zhoršující se bezpečnostní situací v asijské části Tichého oceánu.

Čínský deník odkazuje na jednoho z pracovníků Centrální vojenské komise, který za hlavní aspekty zhoršující se bezpečnostní situace mezi Čínou a Spojenými státy označil měnící se strategii Spojených států v Asii a instalaci raketového obranného systému na území Jižní Koreje.

Anketa

Jak dopadne volební spolek KDU-ČSL, Gazdíkových Starostů, SNK-ED a dalších hnutí?

7%
1%
0%
hlasovalo: 5522 lidí

„Válka v nadcházejících čtyřech letech nové prezidentské administrativy se může stát snadno realitou,“ uvedl zdroj.

Čínský úředník rovněž prohlásil, že „čínská armáda hodlá i nadále provádět vojenská cvičení bez ohledu na provokace“.

Komentář byl zjevně odpovědí na nedávné prohlášení nového ministra zahraničí Spojených států Rexe Tillersona, který uvedl, že Spojné státy by měly Číně zamezit v přístupu na „umělé ostrovy, které vybudovala ve vodách Jihočínského moře“.

Nový tiskový mluvčí Bílého domu Sean Spicer na pondělní tiskové konferenci uvedl, že se „Spojené státy chystají Číně zabránit v obsazování území v mezinárodních vodách v Jihočínském moři“.

„Spojené státy budou v těchto vodách hájit své zájmy. Je třeba jasně stanovit, leží-li tyto ostrovy v mezinárodních vodách, či nikoliv. Pokud leží v mezinárodních vodách, je naší povinností zajistit, aby se jich žádná země nezmocnila,“ uvedl Trumpův mluvčí.

Tiskový mluvčí čínského ministerstva zahraničí Hua Chunying zareagoval na nedávná prohlášení Spojených států varovnými slovy.

„Pokud Spojené státy chtějí zachovat mír a stabilitu v regionu, měly by si dávat pozor na to, co říkají a dělají,“ cituje jeho slova čínský deník.

V Číně jsou navíc v současné době implementovány masivní reformy, které mají za úkol navýšit bojeschopnost čínské armády. Reformy se údajně týkají i personálních změn. Například viceadmirál a velitel jižní čínské flotily Shen Jinlong má v nejvyšší funkci čínského námořnictva nahradit admirála Wu Shengliho.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…