Světoznámý ekonom Roubini přinesl Česku dobré zprávy

02.01.2014 11:01

Světová ekonomika v roce 2014 poroste rychleji, riziko náhlých krizí bude nižší. Ale ve většině rozvinutých zemí půjde o růst chudokrevný, tvrdí celosvětově uznávaný ekonom Nouriel Roubini ve svém komentáři zveřejněném v českých Hospodářských novinách. Píše v něm mimo jiné o tom, že si Česko nepovede ve srovnání s ostatními zeměmi špatně.

Světoznámý ekonom Roubini přinesl Česku dobré zprávy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Ačkoli rok 2013 byl pro globální ekonomiku těžkým rokem, ekonom Nouriel Roubini má dobrou zprávu, ekonomický výkon v příštím roce podle jeho prognózy mírně posílí jak v rozvinutých ekonomikách, tak na rozvíjejících se trzích. Zároveň lze prý očekávat, že letos nezažijeme tolik náhlých vážných krizí.

Ani eurozóně prý patrně nehrozí další krize, ačkoli zásadní problémy zůstávají nevyřešeny. Profesor ekonomie zmiňuje nízký růstový potenciál, nezaměstnanost, vysoké dluhy veřejných financí, ztrátu konkurenceschopnosti nebo extrémně přísnou kreditní politiku.

Česko si nepovede špatně

Některé rozvojové trhy, například Maďarsko nebo Turecko, zůstanou nestabilní i v dalším roce. Česko si ale špatně nepovede. "Mezi rozvojové trhy, které si ve srovnání s tím mohou vést lépe, patří země vykazující méně makroekonomických, politických a finančních slabin. Jižní Korea, Filipíny, Malajsie a další asijské exportní trhy. Dále jde o Polsko, Českou republiku v Evropě, o Chile, Kolumbii, Peru a Mexiko v Latinské Americe, o Keňu, Rwandu a několik dalších zemí v subsaharské Africe a v neposlední řadě o exportéry ropy z oblasti Perského zálivu," vypočítává ekonom.

"Shrnuto, světová ekonomika v roce 2014 poroste rychleji, riziko náhlých krizí bude nižší. Ale ve většině rozvinutých zemí, snad s výjimkou USA, půjde o růst chudokrevný," uzavírá svůj výhled pro HN ekonom Nouriel Roubini.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…