Svobodná Evropa se vrací do Maďarska. Boj za svobodu? Jiří Pehe je plný naděje

11.09.2020 15:00

Politolog Jiří Pehe se ve svém nejnovějším komentáři pro server iROZHLAS.cz věnuje tomu, proč rozhlasová stanice Svobodná Evropa obnovila po 27 letech vysílání do Maďarska. Sama jako důvod uvedla omezování svobody médií v této středoevropské zemi za vlády premiéra Viktora Orbána. Pehe doufá, že se tím podaří některým českým spojencům Orbána otevřít oči.

Svobodná Evropa se vrací do Maďarska. Boj za svobodu? Jiří Pehe je plný naděje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pehe

Anketa

Zeman a Babiš by měli zemřít, řekl Pavel Novotný. Je to na trestní stíhání?

89%
11%
hlasovalo: 37212 lidí
Vláda Viktora Orbána v posledních letech dostala postupně pod svou kontrolu největší televizní a rozhlasové stanice v zemi. „Veřejnoprávní televize a rozhlas tak, jak je známe u nás, neexistují. Ale ani to vládě nestačilo. Takže se obrátila i proti nezávislým soukromým médiím, která buď s pomocí spřízněných oligarchů zcela zlikvidovala, nebo nad nimi získala kontrolu ekonomickým převzetím,“ píše politolog.

Americká organizace Freedom House zařadila ve své poslední výroční zprávě Maďarsko do kategorie hybridních režimů, které už nelze nazývat demokracií. Orbánův režim se nakonec dostal i do hledáčku Evropské komise, která s ním spustila řízení podle článku 7 evropských smluv. I americká vláda a lidskoprávní organizace odsoudily útoky na ty instituce občanské společnosti v Maďarsku, které dostávají finanční podporu ze zahraničí.

„Obnovení vysílání Svobodné Evropy do Maďarska je už jen smutná symbolická tečka. Vždyť vysílání bylo v roce 1993 zrušeno s tím, že se Maďarsko, podobně jako další bývalé sovětské satelity, definitivně vymanilo z nesvobody a nastolilo víceméně funkční demokracii,“ připomíná Pehe.

Rozhodnutí Svobodné Evropy podle Peheho znovu kriticky nasvěcuje mlčení většiny českých politických stran k situaci v Maďarsku.

„Není prý vhodné ho kritizovat přinejmenším proto, že je spolu s námi, Slovenskem a Polskem členem Visegrádské skupiny. Premiér Andrej Babiš (ANO) považuje Orbána za svého spojence, ale vstřícně se k němu chovají i představitelé části české opozice – zejména Občanské demokratické strany,“ pokračuje Pehe.

A závěrem dodává: „Dokud Maďarsko kritizovala převážně jen Evropská unie, spojovali tito politici svoji podporu pro Maďarsko s kritikou některých postupů EU. Rozhodnutí Svobodné Evropy financované americkým Kongresem, obnovit vysílání do Maďarska, snad některým českým spojencům Orbána otevře oči.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…