Svobodní by měli skončit vyhlazovací válku proti ODS, říká Zahradil

31.05.2014 8:30

První místopředseda ODS v rozhovoru pro sobotní Lidové noviny prozradil, co si myslí o Radoslawu Sikorském jako množném kandidátovi na „ministra zahraničí EU“. Prý to bude mít v antiamerikanistické atmosféře hodně těžké. Věnoval se také situaci v ODS, prozradil, co musí strana vysvětlovat občanům, a okomentoval výsledky evropských voleb.

Svobodní by měli skončit vyhlazovací válku proti ODS, říká Zahradil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Zahradil

Polák Radoslaw Sikorski by se rád stal vysokým komisařem pro zahraniční a bezpečnostní politiku. Zahradil má za to, že by to byl dobrý kandidát, ale dopředu ho na dálku varuje, že na půdě europarlamentu bude čelit antiamerikanistickým náladám. „V Evropském parlamentu je antiamerikanismus doslova hmatatelný. Tam je pan Snowden hrdina, dohoda o liberalizaci obchodu mezi EU a USA TTIP má spoustu kritiků, zejména ve frakci socialistů a zelených,“ upozorňuje Zahradil.

Stín Jany Nagyové

Následně se věnoval vnitropolitické problematice. ODS se prý neustále pohybuje mezi 7 až 9 procenty voličské přízně. K jejímu posílení nepomohla ani kompletní obměna vedení. Za lidmi kolem předsedy Petra Fialy nestojí žádní kmotři, ale nad stranou stále visí stín Jany Nagyové - Nečasové. Visí nad ní přitom už rok. První místopředseda občanských demokratů v této souvislosti vzpomíná na pověstnou aféru expremiéra Stanislava Grosse s půjčkou na byt.

„Rok se píše o Nagyové, rok unikají odposlechy ze spisu, zatímco rok po strýčku Vikovi a jeho milionech si na něj nikdo ani nevzpomněl. S tím se dost dobře nedá bojovat,“ posteskl si Zahradil. ODS musí podle jeho názoru poctivě pracovat a ukázat lidem vlídnější tvář kapitalismu. ODS je strana pro střední třídu a částečně pro státní zaměstnance, pokud chtějí, aby stát dobře fungoval. ODS musí také přesvědčit občany, že dodrží to, co říká.

Evropské volby

Došlo i na téma eurovoleb. Zahradil podle všeho nepřijde o post prvního místopředsedy strany, a to i navzdory tomu, že strana příliš neuspěla. Sám by nabízel rezignaci, pokud by byl vykroužkován z Evropského parlamentu nebo pokud by strana získala jen jeden mandát. Ani jeden z těchto scénářů se nenaplnil a Zahradila k rezignaci prý ani nikdo nevyzval, takže na svém postu zůstává.

A ocenil by, kdyby ustal boj na pravici. Pravice by se měla na prvním místě vymezovat proti levicovým receptům. Svobodným, kteří získali jeden europoslanecký mandát, jejich úspěch přeje. „Akorát tedy doufám, že přestanou bojovat vyhlazovací válku proti ODS, protože když jsem to sledoval na sociálních sítích, vypadalo to, že jim nevadí socialisti, komunisti ani Babiš, ale jediný nepřítel je ODS,“ poznamenal místopředseda ODS.

Osobně se dokonce domnívá, že by v budoucnu mohlo dojít k užšímu propojení ODS a Svobodných, protože mají řadu styčných bodů. Svobodní prý vyrostli na programu ODS, jen ho poněkud zradikalizovali. Na druhé straně připouští, že předseda Svobodných Petr Mach by v tuto chvíli jakoukoli myšlenku o spolupráci s ODS razantně odmítl.

Naproti tomu TOP 09 považuje Zahradil za marketingový projekt, který na české politické scéně dlouhodobě nepřežije. Pronáší tato slova v okamžiku, kdy je TOP 09 mezi voliči podstatně úspěšnější než ODS. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…