Švýcaři se vzepřeli vládě. Chtěla jim do města nastěhovat uprchlíky, ale...

19.08.2016 13:45

Švýcaři jsou v rámci Evropy považováni za jeden z nejvíce tolerantnějších národů. S přistěhovalci v této zemi nejsou větší problémy a samotní obyvatelé země jsou ochotni nově příchozím pomáhat. Neplatí to však zdaleka ve všech případech.

Švýcaři se vzepřeli vládě. Chtěla jim do města nastěhovat uprchlíky, ale...
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Menší uprchlický tábor pro rodiny s dětmi v Ankawě. Jde o křesťanskou čtvrť Arbílu, čtvrtého největšího města v Iráku

Obyvatelé malé vesnice Seelisberg, která se nachází u jezera Lucern v kantonu Uri, se postavili proti místní vládě a jednoznačně odmítli plán na přeměnu prázdného hotelu Löwen na uprchlickou ubytovnu. Úřady původně chtěly z nevyužívaného hotelu vybudovat ubytovnu pro šedesát uprchlíků. Vzhledem k tomu, že ve vesnice žije populace čítající jen sedm set obyvatel, plán na umístění takového počtu migrantů se nesetkal se žádným pochopením.

Celá záležitost se projednávala na veřejném setkání na začátku srpna, kterého se překvapivě zúčastnilo více než polovina obyvatel vesnice, což v jiných případech nebývá obvyklé. Vesničané byli dle informací internetového serveru The Local velmi rozčílení a v průběhu emocí naplněného setkání padaly i velmi hrubé urážky na adresu ministryně sociálních věcí kantonu Uri Barbary Bär, které obyvatelé vesnice velmi nevybíravé vyčítali střet zájmu.

Lidé ze Seelisbergu ministryni obviňovali z toho, že její manžel je napojen na realitní kancelář, která se podílela na jí iniciovaném plánu přeměny hotelu v uprchlickou ubytovnu. Ministryně si proti údajnému nespravedlivému nařčení stěžovala na policii, ale vláda kantonu Uri nakonec kvůli protestům vesničanů od svého záměru přesto ustoupila. „V tuto chvíli máme dostatek míst pro přidělené uprchlíky, kterých nakonec přišlo do našeho kantonu méně, než se očekávalo,“

Starosta vesnice Karl Huser-Huong vysvětloval ve švýcarských médiích, že jeho i další obyvatelé vesnice rozčílil zejména způsob, jakým chtěla vláda kantonu svůj návrh prosadit. „My jsme připraveni přijmout zodpovědnost a pomáhat uprchlíkům. Ovšem v žádném případě za těchto podmínek. Nelíbilo se nám, že nás úřady postavily před hotovou věc. Úřady s námi měly před tím o celé záležitosti jednat,“ dodal starosta.

Jak píše internetový server The Local, tento případ ukazuje, jak je pro některé švýcarské kantony obtížné plnit závazky spojené s přijímání uprchlíků, ke kterým se na mezinárodní úrovni zavázala federální vláda. „Uprchlíci jsou do jednotlivých kantonů přidělovány podle toho, kolik zde žije lidí. Zatímco kanton Uri měl přijmout 0,5 % uprchlíků, tak v případě kantonu Curych jde o 17%. Bern by měl přijmout 13,5% uprchlíků a například Ženeva 5,6%,“ uvádí The Local.

Obec Seelisberg však nebyla jediná, kdo měl s přijímáním uprchlíků problém. Některé komunity byly dokonce za svůj odpor k přijímání uprchlíků potrestány. Například vesnice Obwerwil-Lieli v kantonu Aargau musela zaplatit v rámci pokuty 290 000 švýcarských franků. Samotná vláda kantonu Uri již avizovala, že je připravena usednout s obyvateli Seelisbergu ke kulatému stolu a dosáhnout prostřednictvím "konstruktivních jednání" pro obě strany přijatelného kompromisu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…