Švýcaři volili. Čeká se, že vyhraje pravice. Ta „populistická“, píší ve Francii

22.10.2023 19:07

Švýcarský parlament se podle předpokladů posouvá doprava. Pravicová Švýcarská lidová strana je podle prvních odhadů hlavním vítězem nedělních švýcarských parlamentních voleb. Hlavním poraženým je levicová strana Zelených, informuje portál France 24.

Švýcaři volili. Čeká se, že vyhraje pravice. Ta „populistická“, píší ve Francii
Foto: pixabay.com
Popisek: Švýcarská vlajka

Anketa

Vítáte konsolidační balíček, který vláda protlačila Sněmovnou?

2%
96%
hlasovalo: 31658 lidí
Po nedělním sčítání hlasů se zdá, že „pravicoví populisté“ zvítězí ve švýcarských parlamentních volbách, a to po kampani, kterou údajně podnítila rétorika zaměřená proti masové migraci a sliby boje proti „probuzenému šílenství“.

Volební místnosti se uzavřely v poledne (1.00 SEČ), protože naprostá většina švýcarských voličů odevzdala své hlasovací lístky během uplynulých čtyř týdnů poštou. „Už bylo pozdě poslat to poštou, ale vzhledem k tomu, že je to důležité, řekla jsem si, že přijdu i dnes,“ řekla agentuře AFP volička Melanie Salaminová ve volební místnosti v hlavním městě Bernu. „Je to naše šance a pak si nemůžeme stěžovat, nesmíme naříkat: ptají se nás na náš názor, a tak ho vyslovíme,“ dodala.

V bohaté evropské zemi s 8,8 milionu obyvatel se volilo všech 200 křesel v dolní komoře parlamentu Národní rady a všech 46 křesel v horní komoře Rady států. V případě dvousetčlenné Sněmovny reprezentantů, jejíž složení udává tón otázkám celkových zisků a ztrát, bude jasnější obrázek k dispozici až po zveřejnění druhých odhadů v 18 hodin.

V Radě států, která zastupuje kantony tvořící Švýcarsko, dominuje středopravicová strana Střed a pravicová strana FDP-Liberálové. Volby většinovým hlasováním zřídkakdy změní poměr hlasů v horní komoře parlamentu, uvedl server France 24.

První dvě křesla získalo Centrum. V dolní komoře Národní rady, kde se používá poměrné zastoupení, si „pravicově populistická“ Švýcarská lidová strana (SVP) zřejmě upevní pozici největší politické síly. Volební kampaň SVP se zaměřila na své oblíbené téma: boj proti „masovému přistěhovalectví“ a perspektivě, že počet obyvatel Švýcarska dosáhne deseti milionů. SVP, která je silně protiunijní, tvrdě hájí dlouhodobou vojenskou neutralitu Švýcarska a domnívá se, že Bern zašel příliš daleko, když zavedl stejné sankce jako EU vůči Rusku kvůli válce na Ukrajině.

Lídr SVP Marco Chiesa řekl agentuře AFP, že ačkoli „jsou stále první stranou, chtějí získat zpět 100 000 voličů, aby se přiblížili třiceti procentům“ – což se v rámci poměrného zastoupení žádné švýcarské straně nikdy nepodařilo.

Na druhé straně půlkruhu Národní rady jsou Zelení a zelení liberálové, u nichž se předpokládá, že své zisky z roku 2019 neudrží a „zelená vlna“ z voleb 2019 ustupuje. Podle průzkumů veřejného mínění se mezitím očekává, že Zelení ustoupí sociálním demokratům.

Přestože Švýcarsko zůstává jednou z nejbohatších zemí světa s nezaměstnaností kolem dvou procent a velmi vysokým HDP na obyvatele, životní náklady také ukradly pozornost klimatickým změnám, protože inflace a rostoucí náklady na zdravotní pojištění zasáhly kapsy lidí. Sociální demokraté doufají, že v těchto otázkách dosáhnou úspěchů, a požadují reformy, které by indexovaly příspěvky na zdravotní pojištění v závislosti na příjmu.

Většina voličů však má tendenci k apatii: volební účast se obvykle pohybuje kolem 45 %. 246 nově zvolených poslanců bude 13. prosince vybírat sedm členů vlády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ve Francii rozdávají rozumy,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseSmrček , 22.10.2023 19:40:59
přítom nejsou schopni se poučit ze svých fatálních chyb. Švýcaři, jedna z nejvyspělejších civilizací nechtějí dopadnout jako ty progresivistické multikulturální politické slátaniny, které momentálně vládnou ve většině zemí EU. Chytrý se poučí z chyb, hlupák se nepoučí ani ze svých..

|  7 |  0

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…