TOP 09 do jiného modelu vlády nepůjde, prohlásil Kalousek

05.11.2012 22:39

Ministr financí Miroslav Kalousek připravil nový rozpočet na příští rok. O tom, proč je tak drastický, s ním v událostech, komentářích diskutoval místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. Kalousek potvrdil, že pokud padne vláda, budou předčasné volby.

TOP 09 do jiného modelu vlády nepůjde, prohlásil Kalousek
Foto: tan
Popisek: Miroslav Kalousek v Partii na Primě

„Samozřejmě je to rozpočet horší pro tuto zemi než ten předchozí,“ uznal Kalousek. On sám ale určil mantinely a to, kde konkrétně se bude škrtat, určí vláda. „Ale to bychom byli bláhoví, kdybychom si mysleli, že se tyto škrty nedotknou i oblastí, kterým jsme se chtěli vyhnout,“ dodal.

Máme ministra škrtů

Kalousek prohlásil, že je jasné, aby příští rok ukončila Česká republika řízení kvůli zadlužení, a proto je nutné dostat schodek pod tři procenta HDP. „Na toto jsme u tohoto ministra financí zvyklí. My nemáme ministra financí, ale ministra škrtů, který je během týdne schopen snížit výdaje o 41 miliard, jen to hvízdne,“ řekl k tomu Zaorálek.

„Hrozí nám zpomalení ekonomiky, které způsobila tato vláda, ne krize zvenku,“ varoval Zaorálek. Že úspory budou mít negativní dopad na růst ekonomiky, to Kalousek uznal. „Je to prostě horší řešení než zdanit spotřebu a podpořit tyto prorůstové investice,“ oponoval Kalousek. Podle něj ale nelze podporovat ekonomiku za cenu zadlužování.

Kalousek se hájil tím, že jako první vláda snižuje koalice růst zadlužení. „Já chápu, že sociální demokracie by raději držela na práškách růst za cenu zadlužení, což má své temné konce,“ vmetl Zaorálkovi ministr. Kalousek odmítl komentovat možná jednání s rebely ODS, jelikož to si podle něj nejprve musí dojednat ona sama.

Kalousek vysvětlil, že takto ostré škrty jsou v rozpočtu proto, že tento návrh ignoruje jakýkoli daňový balíček. „Já nedokážu říci, zda se v ODS dojedná nějaký kompromis. Mě se neptejte, zeptejte se v nějaké věštírně,“ prohlásil. Zaorálek se Kalouska zeptal, jestli budou v případě neschválení daňového balíčku předčasné volby. „TOP 09 se jiného modelu vlády účastnit nebude,“ odpověděl Kalousek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…