TOP 09 hrozí rozpad, povídá se. Kníže nepřítomen, Hudeček prásknul dveřmi a Kalousek je prý naštvaný

27.06.2014 15:07

ParlamentníListy.cz jako první informovaly, že existuje snaha revokovat usnesení nedělního krajského výboru, který zvolil kandidátku primátora Tomáše Hudečka do komunálních voleb proti kandidátce prvního náměstka primátora Jiřího Vávry. Přinášíme další informace ze zákulisí.

TOP 09 hrozí rozpad, povídá se. Kníže nepřítomen, Hudeček prásknul dveřmi a Kalousek je prý naštvaný
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Vávra a Tomáš Hudeček

Anketa

Má být Kalousek potrestán za to, že řekl o poslanci, který byl příslušníkem SNB a zasahoval v roce '89 při Palachově týdnu, že je ,,komunistický fízl"?

81%
19%
hlasovalo: 13250 lidí

Přesto, že TOP 09 vyhlásila o úterním zasedání celostátního předsednictva informační embargo, ParlamentníListy.cz již v úterý informovaly o možné snaze revokovat nedělní usnesení krajského výboru pražské TOP 09.

Zdvořilé prásknutí dveřmi

„Pražskou organizaci jsme zdvořile požádali, aby ověřila a zvážila, zda byl skutečně dodržen demokratický nominační proces a zda byla respektována vůle regionů s tím, že rozhodnutí krajského výboru budeme plně respektovat a kandidátku podporovat,“ řekl MF Dnes k výsledkům jednání předsednictva první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. 

Podle informací ParlamentníchListů.cz však ale jednání úterního celostátního předsednictva TOP 09 až tak idylické nebylo.

„No, znáte tu Kalouskovu zdvořilost. Na Hudečka byl vytvářen brutální nátlak, aby bylo revokováno nedělní usnesení a kandidátka změněna. Hudeček se naštval, odešel a doslova prásknul dveřmi. Kalousek mluvil klidně, i když je naštvaný, že se mu Hudeček i Vávra úplně vymknuli kontrole. Možná by Praze nejradši sebral licenci. Za Vávrou je silná ekonomická lobby,“ řekl ParlamentnímListům.cz o úterním jednání dobře informovaný zdroj z pražské TOP 09. Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg stojí za Hudečkem, avšak na úterním předsednictvu nebyl.

Rozložená TOP 09

Hudeček napsal Kalouskovi i Schwarzenbergovi zdvořilý dopis, kde se ostře vymezuje proti zasahování do již schválené kandidátky. Ten mají ParlamentníListy.cz k dispozici. Hovoří o nefungování pražské TOP 09, varuje před rozkladem TOP 09 a pohrozil i svým odchodem.

„Schválená kandidátní listina je sestavena tak, tak aby lidé v ní uměli spolupracovat... Protože budeme na radnici v koalici, je třeba, abychom byli schopni spolu jít na pivo a bez zášti a komplexů si věcně popovídat. V opačném případě nás brzo protistrany v zastupitelstvu hl. m. Prahy rozloží úplně stejně, jako se to stalo v právě končícím období,“ napsal například Hudeček.

A Hudeček pak zmínil příklady toho, jak spolu topáci na radnici nespolupracují, kdy na zasedání rady se hlasuje šest proti čtyřem, na zastupitelstvu je přehlasována rada hlavního města vlastními zastupiteli z TOP 09, když je potřeba schválit něco kontroverzního a někteří zastupitelé TOP 09 jsou proti, schválí se někdy s pomocí ČSSD, nezávislých, ODS či KSČM a když zastupitel jiné politické strany potřebuje něco prosadit, slíbí mu to někdo z TOP 09 bez vědomí i proti vůli ostatních lidí.

Jsem samozřejmě ochoten se členství v TOP 09 vzdát, pohrozil Hudeček

Hudeček pak v dopise varuje před zásahem do kandidátky. „Nepovažuji za jakkoli možné do kandidátní listiny znovu na úrovni krajské organizace TOP 09 Praha zasahovat, neboť si nedokážu představit nedozírné následky takového činu. Nastolená rovnováha samozřejmě nemusí všem vyhovovat, jsem však přesvědčen, že je nejlepší možná a za týmem lidí seřazeným za mnou se mohu postavit... Nepovažuji za realistické ani vhodné v tomto ohledu opakovanou schůzi krajského výboru nad tématem kandidátní listina. Poškozuje to stranu, vás, nás všechny i mne jako lídra,“ apeluje Hudeček na Kalouska a Schwarzenberga.

„Já sám se k této věci stavím jednoznačně a to tak, že žádný zásah do tohoto týmu lidí nepřipustím za cenu vlastního setrvání na kandidátní listině. Na základě mnoha rozhovorů s vámi jsem konal přesně dle vašich pokynů a do posledního hlasování splnil vaše dřívější pokyny a věřím, že i očekávání. Nerozumím vůbec současné snaze o destabilizaci nastolené rovnováhy a sděluji, že jakékoli zásahy do této rovnováhy nedopustím. Pokud se rozhodnete jinak a zmíněná destabilizace bude pokračovat, jsem samozřejmě ochoten se členství v TOP 09 vzdát, a tedy i vedení kandidátky ve prospěch, který myslíte, že to může přinést. Naopak vás žádám o okamžité pozastavení všech kroků, které situaci dále destabilizují, a jednoznačnou podporu sestavené kandidátní listině, týmu lidí, který je ochoten pracovat a táhnout za jeden provaz, a mně jakožto lídrovi kandidátky. Bez vaší jednoznačné podpory napříč všemi orgány strany i členy strany nemůžeme takto svou činnost vykonávat,“ varoval Kalouska a knížete Hudeček.

Dopis knížeti podepsalo podle informací redakce 22 členů pražského krajského výboru TOP 09. K primátorovi se přidal dodatečně Martin Dlouhý.

Rozpad TOP 09?

Kvůli hádkám a rozbrojům se objevují spekulace o rozpadu TOP 09. „Už jsem slyšel i spekulace, že by se Hudeček a jeho lidé, pokud by celostátní vedení vytvářelo nátlak na změnu kandidátky, trhnuli a kandidovali sami. Nebo společně se svým přítelem Janem Kaslem. Praha je základnou TOP 09. Co by to pak představovalo pro celou topku, kdyby o ni přišla, je možné si představit,“ řekl redakci zdroj. O Vávrovi se zase mluví, že má kontakty na „passerovce“ a lidi napojené na takzvané pražské kmotry.

Dlouhodobě existuje pnutí mezi pražskou TOP 09 a zbytkem republiky. V pražské TOP 09 není tolik bývalých lidovců, spíše jsou v ní lidé z jiných pravicových stran, a Kalouskovi lidovci drží pohromadě. Dále doutnal vždy spor se STAN ohledně změny rozpočtového určení daní, které mělo Praze ubrat prostředky.

Kandidátka

Jak informovala ČTK, na druhém místě „Hudečkovy“ kandidátky je jeho náměstek Jiří Nouza a na třetím radní Martin Dlouhý. Čtvrté místo obsadila radní Eva Vorlíčková a na pátém je nestraník, bývalý hokejový brankář a pražský zastupitel Petr Bříza zvolený za ODS.

Do první desítky se dostali ještě další dva členové pražské městské rady - Lukáš Manhart, který je na devátém místě, a primátorův náměstek Václav Novotný na místě šestém. Sedmá pozice patří zastupiteli Albertu Kubištovi, osmá starostce Prahy 3 Vladislavě Hujové a desátá zastupitelce Monice Krobové Hášové. Vorlíčková, Manhart a Novotný jsou společně s Hudečkem obžalováni v kauze Opencard.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…