TOP 09 i KDU-ČSL budou hlasovat pro vydání Babiše a Faltýnka

05.09.2017 13:18

Poslanecké kluby TOP 09 a KDU-ČSL podpoří na středečním jednání Sněmovny vydání předsedy a prvního místopředsedy hnutí ANO Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání. Zástupci obou stran to dnes řekli na tiskových konferencích. Policie požádala o vydání Babiše a Faltýnka kvůli financování farmy Čapí hnízdo. Podle předsedy poslaneckého klubu TOP 09 Michala Kučery by v západních zemích oba poslanci kvůli podobnému případu sami odstoupili.

TOP 09 i KDU-ČSL budou hlasovat pro vydání Babiše a Faltýnka
Foto: TOP 09
Popisek: Michal Kučera

„Žádost policie směřuje na skutky či činy poslanců, které nesouvisejí s výkonem jejich poslaneckého mandátu. V době spáchání těchto skutků totiž oba nebyli poslanci Parlamentu České republiky. A dále je tady argument, že jejich případným vydáním k trestnímu stíhání není nikterak ohroženo fungování Parlamentu nebo Poslanecké sněmovny,“ řekl novinářům Martin Plíšek (TOP 09). Podle něj o vině a nevině musí rozhodnout nezávislé soudy.

 Je vůbec nepředstavitelné, že o tom vůbec musíme hlasovat. V jakékoli jiné západoevropské demokracii by tito dva pánové dávno složili své mandáty a opustili politiku,“ řekl Kučera. Podotkl také, že při projednávání policejní žádosti o vydání čeká od Babiše emotivní výroky, v nichž by mohlo zaznít i napadání ostatních politických stran.

„My jsme se této záležitosti věnovali, budeme jako klub postupovat v souladu s návrhem mandátového a imunitního výboru,“ řekl o postoji KDU-ČSL k policejní žádosti o vydání Babiše s Faltýnkem předseda lidoveckého poslaneckého klubu Jiří Mihola. Výbor minulý týden vydání obou politiků ke stíhání doporučil. „Předpokládáme, že by to nemuselo být dlouhé, je to spíš technická záležitost. Sněmovna není ani soudní tribunál,“ řekl o očekávaném průběhu středečního jednání.

Babiše chce policie stíhat pro podezření z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů Evropské unie. Faltýnek je podezřelý z dotačního podvodu ve formě účastenství. Vyšetřování se týká získání padesátimilionové dotace pro vznik farmy Čapí hnízdo na Benešovsku. Babiš a Faltýnek vyšetřování označují za účelovou snahu poškodit ANO před volbami.

Pokud oba politici obhájí v říjnových volbách své mandáty, bude muset o jejich vydání rozhodnout Sněmovna znovu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…