TOP 09 kvůli Babišovi: Hovínko, estébáci... A teď Zemanova onuce

22.01.2014 10:40

Ne všichni zákonodárci Poslanecké sněmovny souhlasí s projednáváním služebního zákona v jeho současné podobě. Hlavními kritiky jsou členové poslaneckého klubu STAN/TOP 09. Poté, co se v debatách před schvalováním programu k úterní mimořádné schůze rozohnil jak Miroslav Kalousek, tak Karel Schwarzenberg, veřejně se vyjádřil i poslanec Jan Farský.

TOP 09 kvůli Babišovi: Hovínko, estébáci... A teď Zemanova onuce
Foto: top09.cz
Popisek: Poslanec Jan Farský

Šéf poslaneckého klubu Jan Farský se o svůj názor na mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny podělil na svém facebookovém profilu. Ptá se, jaký je vlastně důvod jejího svolání a sám si také odpovídá: „Aby sněmovna splnila nesmyslnou podmínku prezidenta v podobě projednání návrhu zákona o státní službě v prvním čtení. V prvním čtení, které ještě vůbec neznamená schválení zákona, navíc návrhu zákona, který i vláda Zemanovi věrná označila za protiústavní."

„Absurdita na absurditu – sněmovna se zbytečně mimořádně schází k projednání ničeho. A všichni hlasující pro se tváří, jako že je to v pořádku," pokračuje Farský.

V pořádku to ale podle něj rozhodně není, podmínku prezidenta Miloše Zemana označuje za nesmyslnou a ponižující jak pro poslance, kteří na ni přistoupili, tak pro celou sněmovnu, protože se tím prý zavádí ústavní zvyklost, že si prezident může pro sestavení vlády klást jakékoliv podmínky.

„A to už není jen jejich věc. Tím už zasahují do dělby moci. Všichni, kteří pro tento zákon hlasují, dělají ze sebe, ale hlavně z Poslanecké sněmovny na časy příští onuci prezidenta..." uzavřel rozhořčeně Farský.

Schwarzenberg prohlásil něco o hovínku

Podobně kriticky se vyjádřili jeho straničtí kolegové už během úterních debat na půdě sněmovny. „Dnešním prvním čtením zrušíte fakticky lustrační zákon. A vy to víte, jenom se tváříte, že ne. To je pokrytectví," vzkázal do koaličních lavic místopředseda TOP 09 a šéf jejích poslanců Miroslav Kalousek.

„Lex Babiš je pilotní projekt pro obsazování dalších a dalších estébáků do čela jednotlivých ministerstev," prohlásil také Kalousek.

Vystřídal jej šéf strany Karel Schwarzenberg, který si tentokrát také nebral servítky, když svérázně poukázal na to, že sněmovna ztrácí důstojnost. "Služební zákon, ano, souhlasím, byl nanejvýš nutný. Bylo opomenuto jej dlouho uzákonit. Ale s odpuštěním řečeno, i nejlepší víno, když do něj dáte kus hovínka, tak je zkažené. I nejlepší služební zákon tímto malým paragrafem naprosto ztrácí svou cenu a my ztrácíme jako sněmovna naši důstojnost,“ pronesl Schwarzenberg.

Co přesně napsal Jan Farský na svůj Facebook:

Začíná mimořádná schůze poslanecké sněmovny.

Proč je svolána?

Aby sněmovna splnila nesmyslnou podmínku prezidenta v podobě projednání návrhu zákona o státní službě v prvním čtení. V prvním čtení, které ještě vůbec neznamená schválení zákona, navíc návrhu zákona, který i vláda Zemanovi věrná, označila za protiústavní. Absurdita na absurditu – sněmovna se zbytečně mimořádně schází k projednání ničeho. A všichni hlasující pro se tváří jako, že je to v pořádku.

NENÍ. Tím, že na tuto nesmyslnou podmínku prezidenta přistupují, se nechávají prezidentem ponížit. Což by bylo pouze věcí poslanců a jejich svědomí, ale zároveň tím ponižují poslaneckou sněmovnu, zavádí ústavní zvyklost, že si prezident může pro sestavení vlády klást jakékoliv podmínky, byť jsou zcela nesmyslné. A to už není jen jejich věc. Tím už zasahují do dělby moci. Všichni, kteří pro tento zákon hlasují, dělají ze sebe, ale hlavně z poslanecké sněmovny na časy příští onuci prezidenta...

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…