Ta data nejsou moje, říká profesor Dušek. Rodiče na něj ale dávají trestní oznámení

08.07.2021 9:07

Nad šéfem ÚZIS Ladislavem Duškem se stahují mračna. Iniciativa brojící za návrat dětí do škol na něho podala trestní oznámení. Důvodem prý byla „zkreslená a nadsazená data“ týkající se testování dětí ve školách, které měl Dušek přednést v dolní komoře Parlamentu. Podle iniciativy data tak mohla přispět k chybnému rozhodnutí poslanců o prodloužení testování ve školách. Šéf statistiků pochybení ale odmítá. „Ta data nejsou moje,“ hájí se s tím, že šlo pouze o primární neočištěná data. Sám je totiž podle svých slov zastáncem návratu dětí do škol, i po prázdninách.

Ta data nejsou moje, říká profesor Dušek. Rodiče na něj ale dávají trestní oznámení
Foto: Repro Youtube
Popisek: Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR, Ladislav Dušek

Podle serveru Echo24.cz iniciativa Vraťme děti do školy. Bez podmínek podala trestní oznámení na ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška, který podle jejích představitelů v polovině května přednesl „zkreslená a nadsazená data“ o výsledcích testování ve školách. Data měl takto uvést v Poslanecké sněmovně. Podle iniciativy tak další rozhodování poslanců o prodloužení plošného testování mohlo být chybné.  Poukazují i na možnou škodu v řádech několika stovek milionů korun.

„Rádi bychom zdůraznili, že dle zjištěných informací nejsou školy v žádném případě ohniskem nákazy covidu-19 a podíl pozitivních osob po PCR konfirmaci je s hodnotou 0,0111 % minimální. V kontrastu s tímto uvádíme, že zjištění jednoho pozitivního žáka stálo daňové poplatníky téměř 600 tisíc korun a z celkového počtu 8 649 041 testovaných jich bylo vyhledáno pouhých 961 pozitivních (ne nutně nemocných). Přestože z výsledků je již dlouhodobě zřejmé, že testování ve školách je plýtváním finančních prostředků, připravuje vláda od září 2021 další kolo nesmyslného testování žáků za peníze daňových poplatníků,“ míní člen iniciativy Jan Lank podle serveru Echo24.cz s tím, že suma rozhodně není konečná.

Podstatou trestního oznámení jsou tak rozdílná data týkající se pozitivně zachycených případů ve školách. Dušek tato data měl prezentovat 13. května na semináři v dolní komoře Parlamentu. Podle iniciativy se čísla neshodují s čísly pozitivně testovaných dětí krajských hygienických stanic, od kterých si iniciativa následně vyžádala data. Čísla od krajských hygien byla nižší o 867 dětí a 379 pracovníků škol.

Dušek jakékoliv pochybení odmítá. „Je to pravděpodobně nedorozumění,“ řekl podle serveru Echo24 Dušek. Podle něj se jednalo o neočištěná data, která vycházela přímo z primárního hlášení škol. „Tato data se poté předávají k dalšímu šetření a u jednotlivých záchytů je prováděn konfirmační PCR test,“ hájil se a dodal, že pouze u 30 procent pozitivních záchytů bylo potvrzeno, že souvisí se školní docházkou.

Šéf UZIS také zdůraznil, že úřad žádnými vlastními daty nedisponuje. „Všechno jsou to data krajských hygienických stanic, takže pokud je někde nějaký rozpor, tak je u nich,“ uvedl a pokračoval, že jak testování ve školách, tak diagnostika pozitivních dětí běží, tak konfirmace  běží v dikci hygien včetně trasování. Zároveň připustil, že antigenní testy disponují vysokou mírou falešné pozitivity. Závěrem vyzval iniciativu, ať jej sama kontaktuje, pokud má pocit, že se čísla neshodují. „Ta čísla nejsou moje,“ znovu zopakoval a uzavřel, že sám je velkým zastáncem návratu dětí do škol i po prázdninách, ale za bezpečného režimu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…