Ta těla jsou všude. Otřesený Kličko vydal svědectví

04.04.2022 13:41

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko potvrzuje zprávy o masakru civilistů ve městech v blízkosti ukrajinské metropole. „Těla mrtvých lidí v ulicích města Buča nemusíte hledat. Jsou totiž všude,“ uvedl Kličko. Právě v Buči mělo o život přijít více než 300 civilistů, další desítky civilistů zahynuly při okupaci ruských jednotek v sousední Irpini a Hostomelu. Kreml to zásadně popírá s tím, že jde o falešné zprávy Ukrajinců s cílem zmařit mírová jednání.

Ta těla jsou všude. Otřesený Kličko vydal svědectví
Foto: Twitter
Popisek: Mrtví civilisté v ulicích ukrajinského města Buča

Po pátečním osvobození města Buči v kyjevské oblasti se začaly objevovat snímky popravených civilistů s bílou páskou na těle, které měla nechat ruská armáda několik týdnů ležet bezvládně na ulicích.

„Naši bezbranní civilisté byli popraveni střelením do hlavy, ačkoliv se v té době na místě ani nenacházela naše armáda. Těla mrtvých lidí v ulicích města Buča nemusíte hledat. Jsou totiž všude,“ uvedl Kličko podle informací serveru CNN Prima News a celou událost označil za genocidu ukrajinského lidu a válečný zločin.

V Buči přišlo o život více než 300 civilistů včetně dětí, z nichž mnozí měli být popraveni přímo na ulici. Některé oběti navíc byly zohavené, když měli uřezané uši nebo vytrhané zuby. Přes 100 dalších lidí bylo totožným způsobem zabito v Hostomelu nebo Irpini. Kyjev to přirovnává k masakru ve Srebenici, kde srbské jednotky popravili na 8000 muslimů.  

Zmíněné obce v okolí Kyjeva byly centrem tvrdých bojů mezi ruskými a ukrajinskými silami. Ruská armáda nakonec i vlivem logistických problémů po několika týdnech plán dobýt Kyjev přehodnotila a aktuálně směřuje do oblasti Doněcka a Luhanska.

Moskva ukrajinská obvinění odmítá, fotografie civilních obětí ležících na ulici označuje jako podvrh a provokaci, která má zmařit mírová jednání. Jde prý o ukrajinskou propagandu na objednávku Spojených států podobně jako obrázky zničené porodnice a dětské nemocnice v Mariupolu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…