Tabery vzpomínal na komunisty před rokem 1989. Byli prý podobní jako někteří dnes, chyběly jen „motýle“

07.07.2019 15:23

„Ušli jsme obrovský kus cesty, ale mentalita některých se nezměnila ani trochu,“ píše v souvislosti s výročím petice Několik vět šéfredaktor týdeníku Respekt Erik Tabery.

Tabery vzpomínal na komunisty před rokem 1989. Byli prý podobní jako někteří dnes, chyběly jen „motýle“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Erik Tabery

„Kořeny Respektu začaly růst už v červnu 1989, kdy vyšlo první číslo občasníku Sport. Ten neměl se zápasy a závody nic společného, šlo o ironický název. Redakce Sportu pak v listopadu založila Informační servis, který se následně přejmenoval na Respekt,“ poznamenal úvodem svého editorialu Tabery s tím, že červencové číslo Sportu reagovalo mimo jiné na různé protesty a na čerstvě vzniklou petici Několik vět. 

„První redakční text začíná slovy: ‚Svět už je takový, že i v nejdemokratičtějších zemích se občas demonstruje. Není na tom nic divného ani patologického – parlament funguje jako prostředník mezi názory voličů a činy vlády, a nereaguje-li dostatečně rychle, lidé vyjdou do ulic.‘ Je zvláštní, že je třeba to připomínat i po třiceti letech,“ dodal. 

Původní text ZDE.

Vzpomíná pak na petici Několik vět, v níž se mimo jiné psalo, že nemají být pronásledovány občanské iniciativy a nemá se bránit jejich vzniku. A v té souvislosti připomíná i slova ředitele Československého rozhlasu Karla Kvapila, jenž vyzýval ke skoncování s havlovskými tendencemi ve Svazu dramatických umělců.

„O co šlo autorům petice Několik vět? ‚O to jim jde – rozvalit a destabilizovat,‘ rozčiloval se Kvapil. Už jen ty motýle tam chyběly. Ušli jsme obrovský kus cesty, ale mentalita některých se nezměnila ani trochu,“ uzavřel Tabery.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…