Tady jsou aktuální statistiky k uprchlíkům. To nemůže dopadnout dobře

11.02.2016 13:10

Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) zveřejnila čerstvé statistiky spojené s uprchlíky směřujícími na evropský kontinent. Přes pokračující snahu evropských politiků migraci omezit nevybízí zveřejněná čísla k přílišnému optimismu.

Tady jsou aktuální statistiky k uprchlíkům. To nemůže dopadnout dobře
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

Jak IOM uvádí, počet příchozích migrantů se nejenom nezpomalil, ale v porovnání s prvními týdny loňského roku se naopak prudce zvýšil. Za prvních pět týdnů letošního roku dle dostupných údajů dorazilo z Turecka přes Středozemní moře do Řecka přes 70 000 migrantů. Od začátku loňského roku tak Řecko „přivítalo“ přes 920 000 migrantů a očekává se, že v únoru či březnu jejich počet přesáhne milion. Populace v této ekonomicky těžce zkoušené zemi přitom dosahuje pouze jedenácti milionů.

K italským břehům v prvních pěti týdnech roku 2016 připlulo přes pět tisíc migrantů, což dělá dohromady asi 76 000 lidí. Znamená to, že v porovnání s o tři týdny delším obdobím loňského roku došlo k šestinásobnému nárůstu. V období od 1. ledna do 28. února 2015 přes moře dorazilo ke břehům Itálie a Řecka méně než 12 000 lidí. Zatímco v případě Itálie se počet příchozích po moři snížil z osmi na šest tisíc, tak v Řecku narostl ze čtyř tisíc až na již zmíněných 70 000.

Celý text v angličtině máte k dispozici ZDE.

Migranti zaměstnávají ve velké míře také Makedonii, kde se v období mezi 1. lednem a 8. únorem registrovalo 68 000 uprchlíků. Od loňského 18. ledna tak do země přišlo již 430 000 lidí z Blízkého východu a Afriky. Ze statistik také vyplývá, že muži tvořili mezi příchozími do Makedonie těsně nad padesát procent, ženy necelých osmnáct procent, děti sedmadvacet procent a děti bez doprovodu dospělých osob čtyři procenta. Makedonské vládě přispívá na uprchlíky japonská vláda a Rozvojová banka Rady Evropy.

Denně na evropský kontinent přichází v průměru 2000 migrantů, což je desetkrát více než v loňském roce. Zvyšuje se také počet lidí, kteří naleznou ve vodách Středozemního moře smrt. Za první dva měsíce roku 2015 tímto způsobem zemřelo 428 lidí, ale za prvních pět týdnů roku 2016 již toto číslo dosáhlo 409. Pokud jde o měsíční statistiky, od začátku vypuknutí migrační krize přišlo na evropský kontinent nejvíce migrantů v loňském říjnu. Jak Mezinárodní organizace pro migraci uvádí, jednalo se o téměř 221 000 lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…