Tady se pořád něco flikuje, aby zájmové skupiny moc nekřičely, rozčiloval se v ČT známý rektor

11.09.2017 19:06

Moderátorka Zuzana Tvarůžková přivítala v pondělním Interview ČT24 rektora Masarykovy univerzity v Brně Mikuláše Beka. Ten se znovu obul do českých politiků. Pohrozil velkou demonstrací v Praze. A nejen tam.

Tady se pořád něco flikuje, aby zájmové skupiny moc nekřičely, rozčiloval se v ČT známý rektor
Foto: Martin Strachoň / Wikimedia Commons
Popisek: Mikuláš Bek

Již bylo rozhodnuto o tom, že se učitelům zvýší platy o 15 procent, a to už od 1. listopadu, ale vysoké školy zatím marně čekají, zda dostanou 4,5 miliardy, které požadují. „Stačilo by vám místo 4,5 miliardy třeba 700 milionů?“ zeptala se moderátorka Zuzana Tvarůžková Beka. A ten okamžitě odpověděl.

„Sedm set milionů korun je z pohledu vysokých škol naprosto nepřijatelná částka, takže o té já ani nechci přemýšlet,“ začal Bek. Pokud politici přidají dost peněz, nejlépe celou částku 4,5 miliardy, pak se bude slavit. Pokud vysoké školy nedostanou dost, spustí v prvním říjnovém týdnu protesty. „Předpokládáme, že se odehraje velká demonstrace v Praze a pak ve čtvrtek a v pátek budou probíhat akce v jednotlivých univerzitních městech,“ prozradil Bek.   

Peníze v tuhle chvíli chybějí především na uměleckých školách, kde si vysokoškolští pracovníci nemohou přivydělávat cestou grantů. Vysoké školy obecně pak bojují s velkým počtem studentů připadajícím na jednoho učitele. Také kvůli tomu potřebují vysoké školy více peněz, protože jen vysoké školy jsou podle Beka schopné připravit populaci na průmyslovou revoluci 4.0.

„Já nejsem žádný ideologický přítel školného,“ pravil Bek, ale okamžitě doplnil, že to možná jinak nepůjde. „Já se obávám po zkušenostech s touto vládou, že ani v dobách silného ekonomického růstu nedokáže to školství adekvátně financovat,“ zlobil se Bek.

Teď se sice mluví o navýšení peněz pro školství, jenže tahle vláda už s tím nic moc neudělá a jen se snaží zavázat vládu další, jenže podle Beka vůbec není jisté, jak se budoucí vláda zachová. „České vlády v posledních letech ztratily směr nějakého strategického plánování, ono se to jen flikuje, tak aby některé zájmové skupiny moc nekřičely,“ rozčiloval se Bek v souvislosti s každoročním sestavováním rozpočtu.

Je načase, aby se ministrem školství stal někdo, kdo opravdu problematice tohoto resortu rozumí, protože až se stane ministrem v nové vládě, podle Beka nebude mít sto dnů hájení. To si teď české školství nemůže dovolit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…