Tady vládne Topka. Seznamte se s názory budějovických gymnazistů, kteří jdou totálně proti proudu

05.10.2017 21:03

REPORTÁŽ TOP 09 je naším favoritem! To vzkázali politikům studenti Biskupského gymnázia v Českých Budějovicích. Během studentských voleb dali této straně 35,9 procent. Druhé místo získali Piráti s 30,9 procenty, třetí pak lidovci s 11,5 procenty. Podle těchto studentů by se do Parlamentu dostali i Zelení s 7,9 procenty a ANO s 5 procenty. ODS ani ČSSD by se podle studentů českobudějovického Biskupského gymnázia do Parlamentu nedostali. ODS od nich získala 1,4 procenta, ČSSD pak 2,8 procent. „Je vidět, že mladý volič má svůj vlastní názor a nedá se ovlivnit lacinými populistickým řečmi,“ reagoval na vítězství TOP 09 u studentů Biskupského gymnázia vicehejtman Jihočeského kraje a kandidát do Senátu Parlamentu ČR za TOP 09 Josef Knot.

Tady vládne Topka. Seznamte se s názory budějovických gymnazistů, kteří jdou totálně proti proudu
Foto: David Hora
Popisek: Studentské volby 2017

Volby se konaly v kapli Biskupského gymnázia. „Volební místnost“ byla označena státními symboly, nechyběly ani voličské lístky, urna a plenta. Nad řádným průběhem voleb bděla studentská okrsková volební komise. K volební urně tady šli studenti od šestnácti let.

„Chtěli bychom, aby si studenti ze školy odnesli nejen různé vědomosti a znalosti, ale i nějaké občanské dovednosti. Aby byli opravdu politicky gramotní,“ říká Martin Volný s tím, že je dobré, aby si studenti vyzkoušeli volby takříkajíc nanečisto a zbavili se tím třeba i určitého ostychu. A studenti o volby projevili opravdu velký zájem.

Topka by měla uspět

„Mně ještě nebylo 18, takže můžu zatím jen ke studenským volbám. Budu určitě volit TOP 09,“ prozradila studentka Adéla Hodianková a dodala: „Byla jsem teď ve Štrasburku na pozvání Luďka Niedermayera a měli jsme tam s ním diskuse a přednášky. Vzal nás na zasedání Evropského parlamentu. Moc mne inspiroval. A myslím si, že by prostě měli uspět,“ vysvětlila studentka, která zároveň seděla i ve volební komisi.

„Volil jsem TOP 09 a za tři týdny budu také volit T0P 09. Protože já to beru jako stranu, která je jedna z nejmíň populistických tady v ČR a celkově jsou docela i stálí v jejich programu a nemění ho,“ měl stejného favorita i další student Radek Svoboda, který už se díky své plnoletosti chystá i na oficiální volby předposlední říjnový víkend.

„Těší mě podpora mladých lidí. Je vidět, že mladý volič má svůj vlastní názor a nedá se ovlivnit lacinými populistickými řečmi,“ vyjádřil se k vítězství TOP 09 vicehejtman Jihočeského kraje Josef Knot.

Piráti ano, Babiš ne!

Své příznivce si mezi studenty českobudějovického Biskupského gymnázia našla i Pirátská strana. Ta se umístila na druhém místě s 31 procenty.

„Volil jsem Piráty a i za tři týdny budu volit Piráty. Váhal jsem mezi Topkou a Piráty, ale nakonec vyhráli Piráti. Rozhodl jsem se, že jim dám šanci. Snad ji nezkazí,“ říká další student Christopher Alexander De La Cruz a vysvětlil: „Oslovili mne programem, který je podle mne hodně podobný s programem Topky. A oslovili mne i tím, že je tam spousta mladých tváří, tak doufám, že to k něčemu bude,“ říká student.

Kdo si ale příliš sympatií studentů nezískal, bylo hnutí ANO, kterému dali ve volbách pouhých pět procent. „Nevolil bych pana Babiše. Myslím si, že je to člověk, kterému neměla být dána funkce ministra financí, protože se tam dostal k docela dost důležitým informací, které může využít ve svém vlastním osobním životě, k vlastnímu prospěchu. A nemyslím si, že je dobře, aby v naší zemi byl takovýto oligarcha,“ vyjádřil se student Radek Svoboda.

Studentské volby v Českých Budějovicích 2017. Foto: David Hora

Propadák pro ČSSD

Studentské volby se konaly na středních školách po celé České republice. Zatímco na jihu Čech zvítězila TOP 09, celorepublikově obsadila první příčku Česká pirátská strana. Získala 24,52 %. Za ní se umístilo hnutí ANO s 11,88 %. Jen těsně za hnutím obsadila celorepublikově třetí místo právě TOP 09, jež získala 11,75 %. Do Poslanecké sněmovny by se dostali i Zelení – Strana zelených s 6,33 %, dále ODS, která od studentů získala 6,14 % a Sportovci s 5,21 %. Totální propadák znamenaly studenské volby pro ČSSD, podle nich by se totiž ČSSD do Poslanecké sněmovny vůbec nedostala, celorepublikově získala pouze 2,5 % hlasů.

Fiaska ČSSD ve studenských volbách si všímá na Facebooku i bývalý místopředseda Evropského parlamentu. „Ve studentských volbách vyhráli Piráti před ANO. ČSSD dostala 2,5 % hlasů! Méně než lidovci a dokonce méně než komunisté…! Nezmění-li ČSSD radikálně své chování a jednání, hrozí jí, že v souvislosti s demografickým posunem přestane být kolem roku 2025 parlamentní stranou,“ píše Libor Rouček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…