Tahle změna rozpálí spekulanty do běla. Poslanec Kolovratník prosadil změnu, která skoncuje s výnosným obchodem s pozemky

02.10.2020 15:28

Pamatujete si ještě na Ludmilu Havránkovou, která kvůli sporům o pozemky léta blokovala výstavbu dálnice D11 u Hradce Králové? Pokud by tehdy platila Sněmovnou právě schválená novela zákona o liniových stavbách, neměla by příliš šancí.

Tahle změna rozpálí spekulanty do běla. Poslanec Kolovratník prosadil změnu, která skoncuje s výnosným obchodem s pozemky
Foto: Archiv Martina Kolovratníka
Popisek: Martin Kolovratník

Anketa

Chcete Miroslavu Němcovou v Senátu?

6%
94%
hlasovalo: 31544 lidí
Respektive by se se státem nemohla dohadovat tak dlouho. Poslanecká sněmovna totiž tento týden schválila novelu zákona, ve které pardubický poslanec a dopravní expert Martin Kolovratník (ANO) navrhl změny, které zkrátí přípravu železnic, dálnic nebo obchvatů měst až o šest let.

Česko bývá často kritizováno právě za délku příprav klíčových staveb. Tomu však bude už brzy konec. Kolovratník totiž přišel se zcela zásadními změnami, které jsou zárukou toho, že Česko už nikdy nebude muset podobné excesy řešit.

„Jedná se o změny, které zjednoduší a zrychlí přípravy. Kromě toho jednou provždy skoncujeme se spekulanty, kteří mnohdy využívali znění zákona a chtěli za pozemky nesmyslné peníze,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz. Předlohu nyní dostane k podpisu prezident a platit by měla od začátku příštího roku.

Pardubický poslanec se veřejně netají tím, že se tímto návrhem inspiroval v Polsku, kam se kvůli tomuto zákonu dokonce neváhal vypravit za polským ministrem dopravy Andrzejem Adamczykem.

Právě Polsko přitom patří v posledních letech mezi premianty z pohledu výstavby nových dálnic a silnic. Za nebývalou rychlostí výstavby, o které jsme si v Česku dosud mohli nechat jenom zdát, stojí takzvaný polský model, jenž se podařil prosadit do zákona o urychlení výstavby dopravní infrastruktury.

Ten - zjednodušeně řečeno - umožnuje státu stavět dálnice, silnice I. třídy a železnice okamžitě, jakmile investor získá stavební povolení. „Tahle část patřila lidově řečeno mezi bolavá místa přípravy. Často se totiž stávalo, že spekulanti skoupili pozemky, kde má vést například dálnice, a požadovali za ně po státu nesmyslné částky. Stát se nemůže nechat vydírat, koneckonců jedná se o peníze nás všech, a musel se obrátit na soud a žádat stanovení spravedlivé částky. Problém byl však v tom, že přípravy dopravních staveb stály na místě a nic se nedělo,“ vysvětil Kolovratník a doplnil, že díky jeho návrhu k tomuto už nebude docházet.

Kolovratníkovi se totiž podařilo prosadit, že jakmile státní investor získá stavební povolení, automaticky získá i úřední přístup ke všem pozemkům v délce trasy. Spory o výši náhrady za pozemky budou probíhat v samostatném řízení a už tak nebudou bránit zahájení výstavby.

Důležitou změnou, která povede k urychlení, je rovněž možnost umístit a povolit dopravní stavbu v jediném řízení, u kterého bude pouze jediný přezkum. Zapomenout by se rovněž nemělo ani na zjednodušení procesu v posuzování vlivu stavby na životní prostředí, kde bude nově vydáváno jediné závazné stanovisko. Tato změna může urychlit přípravu staveb až o rok.

Zavádí se i pevná lhůta pro vydávání závazných stanovisek. Ta je stanovena maximálně na 30 dní, respektive na 60 dní ve zvlášť složitých případech. Pokud nejsou tato stanoviska vydána ve lhůtách, novela počítá s takzvanými fikcemi souhlasu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…