Táhnout za jeden provaz? Ale tenhle provaz je oprátka, rozčílila se Miroslava Němcová. Schillerová prý už začala z lidí dělat blázny

16.03.2020 16:33

Miroslava Němcová, dlouholetá poslankyně a hlasitá odpůrkyně prezidenta Zemana a vlády, si postěžovala na to, jak Andrej Babiš bojuje s koronavirem. „Ministryně financí řekla, že neexistuje zákonný rámec, jak zavedení EET posunout. Lže! Vláda může okamžitě předložit novelu zákona ve zrychleném postupu! Nechci odklad, chci zrušení EET,“ napsala poslankyně na Facebook. „Studenti pod osmnáct let nevolí, ti nad osmnáct volí hnutí ANO málo. Takže byli hozeni přes palubu,“ okomentovala plánované zrušení slev na jízdné.

Táhnout za jeden provaz? Ale tenhle provaz je oprátka, rozčílila se Miroslava Němcová. Schillerová prý už začala z lidí dělat blázny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslava Němcová

Poslankyně ODS, o které se mluví jako o možné kandidátce na prezidentku, Miroslava Němcová, si na svém Facebooku postěžovala na vládu. „Chci táhnout za jeden provaz, ale nesmí z něj být oprátka,“ zněl nadpis jejího článku. Němcová chce, aby se těžká zkouška koronavirem zvládla dobře, přeje každému, aby si ochránil zdraví, avšak proto nebude prý přehlížet věci, které nám škodí. Načež vyjmenovala sedm bodů, které jí vadí.

Vláda prý nezajistila ochranné pomůcky včas. „ODS na to upozorňovala již v lednu. To mělo být opatření č. 1. Místo toho premiér na tiskové konferenci lže, že je všeho dostatek. Kde něco chybí, tam to prý osobně doveze. Na příkladu Tchaj-wanu se ukazuje, že povinnost nosit roušky všemi občany a dostatek jiných ochranných prostředků pro zdravotníky a ostatní ‚krizové‘ profese je klíčový faktor ke zvládnutí pandemie,“ vysvětlovala.

Anketa

Má opozice pravdu, že Babišova vláda selhala při shánění roušek a respirátorů?

12%
88%
hlasovalo: 19867 lidí

Vláda prý ani neumožnila včas testování lidí v plném rozsahu, to mělo být údajně opatření číslo dvě. Popsala, jak osobně mluvila s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem v době, kdy tu bylo šest nakažených, a žádala ho, aby mohly testovat i soukromé laboratoře. Vláda však prý místo toho vede válku se soukromou ordinací, která vyvinula údajně snadnější a rychlejší testování. Naštvalo ji, že ordinace, které patří Babišovi, však testovat mohou, ale testy v nich jsou dvakrát dražší než testy v „zakázané“ ordinaci Soni Pekové. „Premiér tak upřednostňuje svůj byznys před ochranou občanů!“ pomyslela si Němcová.

Němcové se nelíbilo i pořadí toho, jak šla opatření vlády za sebou. Vláda totiž nejdříve vyhlásila stav nouze, omezila chod země a až poté vytvořila krizový štáb. To je podle Němcové špatně. „Premiér si tak vytvářel prostor v médiích pro své tragikomické exhibice, zákonný postup šel stranou. Jan Hamáček se tomu nevzepřel. Kdyby se šlo normální cestou, více prostoru by hned v počátcích měli odborníci,“ sdělila veřejnosti.

Co se týče tiskových konferencí, tak na ně prý nesmějí novináři z většiny redakcí. Tím se mělo prý zabránit tomu, aby se novináři tázali na nepříjemné otázky, díky čemuž teď nenaruší obraz vlády, která má prý obraz spasitelky. Dostaneme tak prý podle Němcové pouze zkreslené a vybrané informace.

„Čekají nás kruté ekonomické dopady: živnostníci a podnikatelé budou v ochromujících ztrátách. Vláda pro ně nemá účinnou pomoc. Místo toho trvá na zavedení další vlny EET.

Ta se bude vztahovat mimo jiné na: lékaře, řemeslníky, zemědělce, služby – celkem 800 profesí. Pracuje v nich 300 000 lidí či firem.

Ministryně financí řekla, že neexistuje zákonný rámec, jak zavedení EET posunout. Lže! Vláda může okamžitě předložit novelu zákona ve zrychleném postupu! Nechci odklad, chci zrušení EET.

Chci, aby lékaři mohli veškerý čas a peníze věnovat pacientům a zachránit ohrožené životy. Nechci, aby místo péče o nemocné museli řešit nákup, připojení a vyladění systému EET! Chci totéž pro řemeslníky a podnikatele. Pokud oni nebudou moci veškerý čas věnovat záchraně a obnově svých firem, hospodaření státu zkolabuje!“ varovala Němcová.

Anketa

Co říkáte na opatření vlády ze dne 15.3., která omezují svobodu pohybu?

hlasovalo: 23629 lidí

A ministryně financí? Dělá si z nás až blázny! To tím, že nejdříve měla zavést údajně udavačskou loterii Účtenkovka, o které ministryně Schillerová říkala, že je nesmírně výdělečná. Teď podle Němcové tvrdí, že ji zruší, čímž se ušetří. Tato hra prý stojí 77 milionů ročně, Němcová pak spočítala, že od zavedení ze září 2017 stála daňové poplatníky 200 milionů korun.

Nakonec si vzala poslankyně na mušku slevy na jízdném. „Vláda také zruší jízdné zdarma pro studenty, pro seniory ne. Studenti pod osmnáct let nevolí, ti nad osmnáct volí hnutí ANO málo. Takže byli hozeni přes palubu. Zavedení slev na jízdném byl čirý populismus. V roce 2019 nás stál 5,8 miliardy korun. Teď ty peníze zoufale chybějí. Slevy je nutné okamžitě zrušit a peníze nasměrovat do zdravotnictví. Senioři jsou nejohroženější skupinou koronavirem. Jízdné zdarma je od nákazy nezachrání,“ zakončila svůj příspěvek Miroslava Němcová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: tle

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…