Tajemno nad stavem ruské i ukrajinské armády. Proč? Expert promluvil

28.04.2023 15:57 | On-line

Vývoji rusko-ukrajinského konfliktu se v rozhovoru Osobnost Plus věnoval bezpečnostní analytik Jan Ludvík z FSV UK. Ukončit by jej podle něj mohla očekávaná ukrajinská jarní ofenziva. Připouští však, že nemusí být úspěšná. Samotný konflikt s ruskou stranou, i po skončení války na Ukrajině, pak odhaduje na dekády.

Tajemno nad stavem ruské i ukrajinské armády. Proč? Expert promluvil
Foto: archiv JL
Popisek: Bezpečnostní expert Jan Ludvík

Ruský vůdce Vladimir Putin podle Ludvíka není schopen vést vítěznou válku. „Ani ta ruská zimní ofenziva není něco, co bychom nazvali velkým úspěchem. Možná kdyby si Putin počkal jako Ukrajinci a věnoval se spíše přípravě, bojovala by ruská armáda možná lépe,“ uvedl.

Ukrajinská ofenziva může být riskantní, zároveň větším rizikem může být čekání a reagování Ukrajinců až na ruskou akci, pokračuje analytik. „Ukrajinská ofenziva může využít toho, že se ruská ofenziva vyčerpala. Ve válce je ale málo co jisté,“ odpověděl na dotaz, zda jsou Rusové skutečně vyčerpáni.

„Hodně věcí se tají a Rusko nepochybně nějaké zásoby raket má, jak velké jsou, to se dá těžko říct. Pravděpodobně si nechávají malé množství toho nejlepšího pro případ konfliktu se Západem,“ myslí si bezpečnostní analytik, že si Rusko zřejmě dělá železnou rezervu.

Anketa

Získají Ukrajinci někdy zpět Krym?

hlasovalo: 30015 lidí
„Jestli ale těch starších nepřesných raket mají ještě velkou zásobu a schovávají si je na nějakou pozdější dobu, tak o tom můžeme pouze spíše spekulovat,“ pokrčil rameny, že spíš tápeme, co Ukrajinci a Rusové v danou chvíli udělají. „My vlastně o těch armádách víme méně, než jsme věděli před válkou, v jakém stavu jsou, můžeme odhadnout z dění na frontě, ale my nevíme, co se děje s jednotkami, které na frontě nejsou... Máme jen informace z uniklých amerických dokumentů,“ pokračoval.

„Na ukrajinskou ofenzivu se čeká, ale jak bude vypadat, nevíme. Podle uniklých dokumentů ze Spojených států Ukrajinci budovali celkem 12 nových brigád, a to skutečně je velká síla. Zároveň předpokládáme, že minimálně malou část z nich museli použít v bojích u Bachmutu, k vyztužení obrany,“ řekl bezpečnostní analytik.

V ukrajinské ofenzivě může jít tentokrát skutečně o hodně. „Pokud ukrajinská ofenziva uspěje, má šanci válku ukončit,“ domnívá se. Zároveň si je Ukrajina podle Ludvíka jistě vědoma, že podpora Západu není nevyčerpatelná, tedy musí zvažovat, jestli riskovat a zkusit osvobodit celé okupované území včetně Krymu, nebo snížit ambice, míň riskovat, ale zároveň se smířit s nepříjemnou realitou, kdy by útočníkovi zůstala část území, která už získal, a to je normativně špatně.

Samotný konflikt s Ruskem ale podle Ludvíka případným vítězstvím Ukrajiny neskončí. „Konflikt s Ruskem bude pokračovat ještě mnoho let, možná dekád. A až ve chvíli, kdy odejde Vladimir Putin z Kremlu, se situace změní, ale ani to není jisté,“ dodal Ludvík.

Připouští i variantu, že ofenziva pro Ukrajinu může skončit špatně. Po ruské mobilizaci podle něj hrozí, že Rusko má dost sil na obranu celé fronty.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ten člověk jen blábolí, to není žádný bezpečnostní analytik!!!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepolarbear , 28.04.2023 16:49:04
Jenom kecy a kdyby. No ale co chceme když je to z FSV UK!

|  10 |  0

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…