Tajná akce vlády Německa: Jde o migranty. A běží to již delší dobu

13.12.2017 11:02

Německá vláda se sice navenek staví k migrantům velmi liberálně, ale v praxi podniká kroky, které je mají naopak od příchodu do země odradit. Německý publicista Stefan Frank na stránkách amerického think-tanku Gatestone Institute odhaluje zajímavé podrobnosti.

Tajná akce vlády Německa: Jde o migranty. A běží to již delší dobu
Foto: Václav Fiala
Popisek: Angela Merkelová na velkoplošné obrazovce na předvolebním setkání v Pasově

Až po více než dvou letech vláda oficiálně spustila webovou stránku rumoursaboutgermany.info (fámy o Německu, pozn. red.), jejímž cílem je uvést na pravou míru některé nepravdivé informace, které se na Blízkém východě a v Africe šíří o přistěhovalecké politice země. Jak Frank zmiňuje, projekt vychází z podobně laděné kampaně, kterou společně připravily italské ministerstvo vnitra a Mezinárodní úřad pro migraci (IOM).

Anketa

Bude-li Miloš Zeman ve 2. kole prezidentské volby, chcete vidět debatu mezi ním a druhým finalistou?

22%
78%
hlasovalo: 9183 lidí

„Fámy o Německu se vztahují především na ekonomické aspekty, které jsou při rozhodování pro migranty klíčové. Vláda na multijazykovém webu vzkazuje migrantům, že ilegálové v Německu neseženou práci a nedostanou navzdory všem fámám žádný uvítací finanční příspěvek. Stejně tak se na webu píše, že migranti nemohou očekávat přidělení domu. Dále se tam hovoří o tom, že migranti si navíc ani nemohu vybrat, kde budou žít,“ píše Frank.

Jak se uvádí v tiskové zprávě německého ministerstva zahraničí, projekt je součástí informační kampaně, kterou vláda započala v zahraničí již v roce 2015, tedy na počátku migrační krize. „Tuto kampaň však před svými občany důsledně skrývala. Nepsaly o tom žádné velké deníky ani internetové servery. Abyste k tomu získali nějaké informace, museli byste se podívat na web ministerstva a na tiskovou zprávu z ledna 2016, kde se konkrétně zmiňuje kampaň v Afghánistánu.“

Celý text  v angličtině naleznete ZDE.

Ve třech největších městech Afghánistánu tak byla spuštěna mimo jiné i billboardová kampaň, v níž byli dotazováni místní obyvatelé v jejich rodném jazyce, jestli si svůj odchod ze země dostatečně promysleli. „Tímto způsobem vedená kampaň logicky neměla žádný úspěch, což je pravděpodobně také důvod, proč nyní německá vláda spustila zmiňovaný web, který je optimalizován pro smartphony a hovoří k cílové skupině „jednoduchým a jasným jazykem“.

„Ale fungovat nebude ani tato stránka. Když už by se tam náhodou migrant dostal, proč by měl věřit tomu, že odmítnutý žadatel o azyl musí opustit Německo? Každý Němec přece ví, že téměř žádní odmítnutí žadatelé o azyl ve skutečnosti naší zemi opustit nemusí. A když se náhodou rozhodnou vrátit do své rodné země sami, ještě dostanou na cestu příspěvek v rozmezí od 1000 až do 3000 eur,“ konstatuje autor článku.

Podle Franka je navíc rozpor v tom, že původně byl podle vlády každý nově příchozí klasický „uprchlík“. Kampaň ale navozuje dojem, že mnozí (migranti) jen hledají lepší živobytí. „Již před 3 lety navíc vládní Agentura pro migraci a uprchlíky (BAMF) vyprodukovala sedmnáctiminutové propagační video, kde jsou vidět usměvaví úředníci (hovoří i arabsky), prázdné a útulné ubytovací kapacity. V podstatě pozvánka uprchlíků z celého světa do Německa,“ podivuje se Frank.

„Jak ironicky poznamenal redaktor časopisu Die Welt Henryk Broder, jedinou autentickou věci v celém filmu jsou závěrečné titulky, které zmiňují, že příběh je fiktivní a uprchlíci jsou ve skutečnosti herci. Trefně komentuje Broder i aktuální snahy německé vlády odradit další migranty. Říká, že je to stejné, jako kdyby chtěli drogové dealeři radit svým zákazníkům, ať si od nich nekupují drogy,“ uzavírá Frank.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …