Tajná ruská jednotka 29155? Západní zpravodajci odhalují, co všechno už údajně napáchala

10.10.2019 16:46

Americký New York Times varuje, že existuje tajná jednotka ruské vojenské rozvědky GRU pod číslem 29155, jejíž členové mají za úkol rozvrátit evropské státy. Stáli prý za útokem na Sergeje Skripala ve Velké Británii novičokem, nebo za snahou destabilizovat Černou Horu skrze pokus o státní puč. Neúspěšný pokus.

Tajná ruská jednotka 29155? Západní zpravodajci odhalují, co všechno už údajně napáchala
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Evropa, Rusko

Ruští agenti skrytí pod číslem 29155 toho podle deníku New York Times napáchali opravdu hodně. Prý mají na svědomí neúspěšný pokus o puč v Černé Hoře, kde se snažili zabránit vstupu země do NATO, snahu otrávit Sergeje Skripala novičokem a další hrůzy. Západní tajné služby odhalily existenci této jednotky ruské vojenské rozvědky teprve nedávno, ale prý fungovala přes deset let.

Anketa

Patří Zdeněk Bakala za mříže?

86%
14%
hlasovalo: 80658 lidí
Jednotka prý přesně zapadala do plánu ruského prezidenta Vladimira Putina na vedení hybridní války proti Západu. Kromě šíření dezinformací se snaží na Západě rozšířit chaos i reálnými činy.

Špioni prý sídlí na východě Moskvy a při jedné z jejich akcí se agenti probourali v roce 2016 na servery Demokratické strany a s pomocí získaných informací ovlivnili americké volby, pokračuje v popisu práce agentů americký list. Členové jednotky jsou prý veterány z různých ruských válek – od Afghánistánu přes Čečensko až po válku na Ukrajině. Poté se přesunuli do Evropy. Podle západních zpravodajských služeb mají členové jednotky na svědomí také útok na bulharského obchodníka se zbraněmi.

Myslím, že jsme zapomněli, jak přirozeně nemilosrdní by Rusové mohli být,“ řekl Peter Zwack, bývalý vojenský zpravodajský důstojník. Jeden z agentů pod podmínkou zachování anonymity dodal, že západní zpravodajci byli „v šoku“ z toho, jak svobodně se ruští agenti mohli pohybovat po Evropě. Ředitel britské výzvědné služby MI6 Alex Younger varoval, že jednotka 29155 může i nadále představovat hrozbu. Podobných jednotek může navíc existovat víc.

reklama

autor: mp

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…