Tajné večírky, nejvlivnější lidi Česka. Organizovaný zločin nejhrubšího zrna. Obří peníze, které ihned mizí. Provedeme vás děsivým světem vietnamské mafie

01.07.2020 6:10

ROZHOVOR ParlamentníListy.cz se delší dobu zabývaly získáváním informací z oblasti organizovaného zločinu v České republice. Jakkoli se to nemusí zdát, tento druh trestné činnosti tu byl, je a bude. Naše redakce v té souvislosti hovořila s mužem, jenž se právě na vietnamskou komunitu zaměřuje. Vzhledem k míře bezpečnostních rizik nebudeme prozrazovat žádné detaily, které by jej mohly v rámci práce fatálně poškodit. Nebudeme v tuto chvíli jmenovat ani firmy, jež spadaly do hledáčku mnoha orgánů.

Tajné večírky, nejvlivnější lidi Česka. Organizovaný zločin nejhrubšího zrna. Obří peníze, které ihned mizí. Provedeme vás děsivým světem vietnamské mafie
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Ilustrační foto z cyklu nejmocnějších vietnamských gangů

Úvodem děkujeme, že spolu toto téma můžeme otevřít. Z našeho pohledu je totiž důležité, aby si čtenáři udělali obrázek o věcech, které se do médií prakticky nikdy nedostávají.

Anketa

Chtěli byste, aby se EU změnila ve federaci států?

5%
95%
hlasovalo: 13276 lidí
Rozumím.

Nyní k tématu. Lze považovat vietnamskou komunitu za nositele organizované trestné činnosti?

Zcela jednoznačně. Odpovídá tomu i způsob, jakým je tato komunita na území různých států, včetně České republiky, řízena. Tento způsob je typický pro velké zločinecké organizace.

Co přesně těmi slovy myslíte?

Jedná se o velice sofistikovaný organizovaný zločin, zaměřený na maximální finanční zisky. Sofistikovanost tohoto zločinu je dokládána velmi striktním rozdělením rolí jednotlivých členů vietnamských zločineckých struktur v rámci konkrétních služeb: tak například služba proclení, služba dovozu různých druhů zboží, služby zaměřené na legalizaci výnosů z trestné činnosti prováděnou pouze uvnitř rozsáhlé vietnamské komunity a další.

S těmi výnosy se děje co?

Na základě zjištění bezpečnostních a zpravodajských služeb v České republice nezůstávaly nikdy zisky vietnamské komunity na území našeho státu, ale byly vyváženy do Vietnamu nebo do Německa.

Za centrum dění je mnohými považována pražská tržnice SAPA…

Anketa

Je Miroslava Němcová vhodnou kandidátkou na funkci prezidenta republiky?

3%
97%
hlasovalo: 24442 lidí
Tu jsme vždy považovali za střet obchodu vietnamské komunity.

Vraťme se ještě o několik let nazpět. Jak to bylo s přebíráním trhu s drogami, zejména s pervitinem? O tom se pravidelně hovořilo v souvislosti s vietnamskou komunitou.

Vietnamskou komunitu lze považovat za maximálně flexibilní, velmi rychle reagující na potřeby trhu. Typickým příkladem byl odklon od padělaného zboží, který bylo pro tuto komunitu typický v 90. letech a začátkem milénia, a následné zaměření na pěstování marihuany až po výrobu a distribuci pervitinu.

Ano, jde nám teď o to ukázat čtenářům PL, jak fungují drogy ve vietnamské režii.

Vietnamská komunita je známá především tím, že je schopna zajistit velkou kvantitu kvalitního zboží, čímž následně strhává i ceny na trhu v řádech desítek procent. Jsou schopni získat prekurzory pro výrobu pervitinu přes své komunity. Pravděpodobně z Asie a jiných zemí. Mimo to jsou velmi pracovití a nesmírně disciplinovaní, čímž výrazně snižují šance k jejich odhalení. Mají obrovské množství vstupního kapitálu, proto jsou schopni nakupovat prekurzory za hotové ve velkém množství.

K té marihuaně. Ublíží vůbec této komunitě odhalení pěstíren?

Jsou tak flexibilní a schopní, že nikdy nedojde k odhalení organizátorů této trestné činnosti, a v případě odhalení pěstírny dojde pouze k postihu „pěšáků“, kteří se starají o provoz pěstírny. V případě jejich odhalení je ze strany komunity o tyto lidi postaráno. K vybudování pěstírny je zapotřebí nemalá investice, někdy i v řádech miliónů korun, ale pro vietnamskou komunitu je typické, že staví opravdu rozsáhlé indoor pěstírny s obrovským množstvím pěstovaných rostlin, kdy jeden pěstební cyklus pokryje v podstatě náklady na její zbudování.

Zpátky k tržnici na pražské Libuši. SAPA je proslulá svou nepřístupností. Jak si normální člověk může představit systém tamních katakomb?

Mluví se o tom dlouhou dobu, ale je to pouze v rovině spekulací. Ani prováděné úkony policejních orgánů, ani prováděné kontroly ze strany různých úřadů nikdy tyto spekulace nepotvrdily.

Lze s touto tržnicí spojit hlavy mafie?

Zcela určitě.

Můžete být přesnější?

V rámci různých prováděných trestních kauz byly zjišťovány informace, že zisky z různých druhů trestných činností jsou ve většině zasílány mimo území naší republiky, hodně do Německa, kde končily u velmi bohatých zástupců vietnamské komunity, které lze pravděpodobně považovat za špičky těchto zločineckých struktur. Napojení na majitele vietnamských tržišť bylo mnohokrát prokázáno.

Docházelo v SAPĚ někdy k setkání hlavounů organizovaného zločinu?

Nikdy se to nepodařilo prokázat, ale je to velmi pravděpodobné.

Hodně pravděpodobné?

Hodně.

Byla tato setkání monitorována?

Bez komentáře.

Byly některé za zájmových osob z hlediska zpravodajských služeb a Policie ČR dále rozpracovávány?

Bez komentáře.

Bylo někdy na podobných setkáních možno vidět české politiky či byznysmeny?

Anketa

Je Jaromír Soukup dobrý moderátor? (Ptáme se od 24.6.2020)

3%
24%
hlasovalo: 12590 lidí
Vietnamská komunita se vždy snažila v maximální míře etablovat na území států, ve kterých žila a rozvíjela své obchodní aktivity. Jejím cílem vždy bylo pro své zájmy získávat důležité kontakty, a proto pravidelně pořádá různá společenská nebo kulturní setkání, na které zve zástupce různých vlivových skupin, ať už z řad politiků, byznysmenů nebo lobbistů.

Můžete být konkrétní?

Z operativní činnosti byly získávány různé informace o napojení zástupců vietnamské komunity na důležité osoby z různých oblastí společenského života, a o pořádání různých utajovaných večírků, večeří, kterých se účastnili zástupci vedení komunity a mnoho známých a vlivných osob z Česka.

Je vietnamská komunita v České republice z hlediska organizovaného zločinu zásadní?

Jedna z nejzásadnějších, neboť díky své pracovitosti, mentalitě, disciplinovanosti a flexibilitě je schopna ovládnout jakoukoliv sféru nebo oblast organizovaného zločinu, a v této se v poměrně krátké době stát bezkonkurenční.

Doplňme, že vlastníkem areálu obchodního centra SAPA na Libušské ulici v Praze 4 je společnost SAPARIA a. s., zapsaná do obchodního rejstříku 5. října 1999. Společnost má 576 kusů akcií na jméno v listinné podobě ve jmenovité hodnotě 10 000,- Kč. Převod akcií na jinou osobu, než stávajícího akcionáře společnosti, je podmíněn souhlasem valné hromady.. Areál SAPA se rozkládá na ploše cca 30 hektarů. Uvnitř je zhruba 780 provozoven a pracuje zde 1000 až 1500 lidí. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …