Tajní experti: Čekejte pád eura a napětí v Evropě

28.03.2012 9:28

Ti, co se zabývají obrannými hrozbami a strategií, musí už tak trochu z povolání být pesimisté. Na přípravné diskusi ke vzniku nové Obranné strategie ČR však zazněla mimořádně silná varování. Stratégové mají mezi jinými například obavy z napětí a nepokojů v dosud klidné Evropě. Způsobit by je mohl pád eura a krach faktické federalizace EU. Informoval o tom server Idnes.cz.

Tajní experti: Čekejte pád eura a napětí v Evropě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Měna Euro

Organizátoři schůzky desítek zástupců současného i bývalého vedení armády, zpravodajské komunity a lidí z vedení ministerstva, zvolili pro setkání pravidlo „Chatham House“. To má napomáhat upřímnosti a otevřenosti a ve zkratce znamená, že lze publikovat tvrzení aktérů, ti ale zůstanou anonymní.

S překvapující upřímností tak jako reálný scénář zazněla například obava z napětí a konfliktů v Evropě, které může vyvolat případný krach „faktické evropské federalizace a konec eura“. Slova, která donedávna patřila do říše fantazie, nyní zazněla vážně - ne jako politický argument pro hlubší integraci EU, ale čistě jako možnost, s níž je třeba počítat.

Mezi dalšími faktory, na které by se v budoucnu Česko mělo připravit, pak panelisté jmenovali například vítězství islamistických stran ve volbách v zemích, kde padly při Arabském jaru dlouholeté vlády.

Ve 21. století tak hrozí náboženské střety (zejména islámu s křesťanstvím) a s tím související migrační vlny. Podle expertů je třeba počítat i s narůstající hrozbou kybernetických útoků.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pal

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…