Tak Obama prý chce mír na Ukrajině, napsal americký pravicový matador Ron Paul... A znovu zaútočil na Bílý dům

06.08.2014 11:36

Známý americký konzervativní komentátor a někdejší prezidentský kandidát Ron Paul se rozepsal o současné pochybné politice prezidenta Baracka Obamy směrem k USA a Rusku. Obama podle něj na jednu stranu Rusko vyzývá k uklidnění situace, ale na druhou stranu sám eskaluje napětí zaváděním sankcí, a dokonce plány na vyslání speciálních jednotek americké armády na Ukrajinu.

Tak Obama prý chce mír na Ukrajině, napsal americký pravicový matador Ron Paul... A znovu zaútočil na Bílý dům
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Barack Obama, 44. prezident USA

Americký prezident Obama v minulém týdnu ohlásil další kolo sankcí proti Rusku, zaměřené především na finanční, zbrojní a energetické odvětví. Evropská unie jej (jako vždy, jak Paul ironicky poznamenává) rychle následovala. Analytik však varuje, že tyto sankce nepřinesou očekávané výsledky, ale budou ekonomiku USA a EU bolet stejně jako Rusko.

Nesouhlasíte s článkem, pokud jde o Rusko a Ukrajinu? Přečtěte si původní materiály ParlamentníchListů.cz přinášející názory Martina Bursíka (z 6. 8.) Vladimíra Hučína, Jana Vidíma, Jaroslava Lobkowicze, Gabriely Peckové, Daniela Kroupy, Tomáše Zdechovského, Cyrila Svobody, Františka Bublana, Jiřiny Šiklové, Karla Hvížďaly, Jiřího Pehe, Marty Kubišové, Petry Procházkové, Martina Bursíka (z 23. 6.), šéfky hnutí Femen, Zdeny Mašínové či Džamily Stehlíkové.

Navíc se Paul obává, že tyto sankce nemají smysl. Prezident Obama je totiž vymezil jako trest za sestřelení letadla MH17 a pokračující vyzbrojování separatistů na východě Ukrajiny. Jenže ani jedno doposud nebylo Rusku prokázáno. Pokud jde o sestřelení letadla, začala z něj podle něj americká vláda obviňovat Rusko ještě dříve, než vůbec začalo vyšetřování. Pak prohlásila, že o tom má důkazy, které ale nikdy neukázala. Pak se prezident Obama zaskvěl konstrukcí, že ruská podpora separatistů „vytvořila podmínky pro sestřelení letadla“.

„Pak také vláda tvrdila, že Rusko poskytuje povstalcům zbraně, včetně těžkých, a mimo to střílí po Ukrajincích přes hranici. To může být pravda, ale USA opět nepředložily žádné důkazy a ruská vláda to popírá. Takže je to znovu stejné, jako se zbraněmi hromadného ničení v Iráku,“ našel Paul historické přirovnání.

Celý text v angličtině ZDE.

Prezident Obama vyzval, aby si Ukrajinci své spory vyřešili sami a cizí země se z konfliktu stáhly. S tím Paul souhlasí, upozorňuje však, že toto „stahování“ Obama požaduje jen od Ruska, zatímco sám vliv USA na Ukrajině vytrvale posiluje. V červnu poslal do Kyjeva „poradce“ v podobě příslušníků speciálních sil, a nyní již po Kongresu žádá poslat tam přímo americké jednotky, oficiálně ke „cvičení“ místních gard. A to přesto, že v březnu sliboval, že na Ukrajinu nešlápne noha amerického vojáka. Navíc požaduje financovat operaci z rozpočtových prostředků na boj proti terorismu, což značí, že východoukrajinské domobrance považuje za teroristy.

„Ale nezapomínejme, že celá krize v únoru začala americkou podporou puče proti řádně zvolenému ukrajinskému prezidentovi,“ upozorňuje Paul v textu, publikovaném na webu jeho think tanku The Ron Paul Institute. K dnešní snaze trestat Rusko poznamenává, že sankce jsou reálně válečným aktem, který lze těžko považovat za příspěvek k uklidnění situace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…