Tak byl to terorista, nebo jen blázen? Čerstvé informace z USA

13.06.2016 9:44

Američtí policejní důstojníci, kteří mají na starosti vyšetřování okolností nedělního masakru ve floridském nočním klubu, médiím sdělili, že zatím nic nepoukazuje na to, že by byl střelec Omar Mateen v kontaktu s teroristy z jakékoli organizace. Údajně nelze potvrdit ani to, že by se jednalo o přímý útok nebo že by Mateenovi někdo pomáhal či ho k činu naváděl, uvádí americká NBC News.

Tak byl to terorista, nebo jen blázen? Čerstvé informace z USA
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Barack Obama, 44. prezident USA

Alespoň padesát lidí bylo zabito a dalších padesát bylo zraněno poté, co v nedělních ranních hodinách devětadvacetiletý Omar Mateen v orlandském gay klubu začal nemilosrdně střílet do nic netušících návštěvníků podniku. Sám Mateen byl zhruba po tříhodinovém policejním zásahu rovněž zastřelen.

Již s jistotou se dá mluvit o svým rozsahem nejzávažnějším masakru v historii Spojených států. Vše začalo v momentě, kdy muž ozbrojen puškou typu AR-15 vtrhl do nočního klubu Pulse, ve kterém se v té době nacházelo okolo 300 lidí.

Z posledních prohlášení je zřejmé, že útočník ještě před samotným masakrem zavolal policii a důstojníkům pověděl o své loajalitě vůči Islámskému státu. Mateen byl navíc již dvakrát vyšetřován pro dva komentáře, které se týkaly terorismu, obě vyšetřování byla ovšem nakonec zrušena. Útočník měl na střelnou zbraň licenci a všechny jeho zbraně byly získány legální cestou.

Mezi prvními sedmi oběťmi, které se zatím podařilo identifikovat, jsou muži mezi 20 a 36 lety. Prezident Spojených států Barack Obama již útok označil za „projev teroru a nenávisti“.

O náboženství tady nejde

Otec útočníka Seddique Mir Mateen sdělil novinářům z NBC, že čin jeho syna „nemá nic společného s náboženstvím“. Dodal, že se jeho syn před několika měsíci velmi rozčílil, když v Miami zahlédl dva muže, jak se líbají. To je podle něj důležitější faktor. „Upřímně se za celý incident omlouváme. O ničem jsme nevěděli. Stejně jako zbytek země jsme momentálně v naprostém šoku,“ prohlásil otec útočníka.

Jeden z policejních důstojníků týmu NBC rovněž potvrdil, že nic nenasvědčuje tomu, že by Mateen spolupracoval s nějakou teroristickou buňkou. Mateen se měl údajně narodit v roce 1986 v New Yorku. Byl držitelem platného průkazu, který ho opravňoval držet střelnou zbraň. Jeho rodinní příslušníci zmínili, že pracoval v oblasti bezpečnosti. Obě dvě zbraně, které byly při útoku použity, Mateen legálně zakoupil minulý týden, sdělil médiím jeden z agentů zabývající se případem Trevor Velinor.

Americká FBI se na Mateena poprvé zaměřila v roce 2013 kvůli jeho komentáři týkajícího se islámské propagandy, sdělili policejní důstojníci NBC. Jeden z agentů FBI Ron Hopper médiím sdělil, že vyšetřování začalo poté, co Mateen pronesl v přítomnosti svých kolegů několik „urážlivých komentářů“. Údajně byl následně dvakrát vyslýchán. Později bylo ovšem vyšetřování ukončeno, jelikož nebyla FBI schopna dokázat jeho napojení na radikální islám.

Policie také sdělila médiím, že Mateen byl občanem Spojených států, někteří z jeho rodinných příslušníků americké občanství ovšem nemají. Jejich původ je zatím nejasný.

Republikánský politik Alan Grayson, do jehož obvodu spadá i oblast, kde se odehrál masakr, prohlásil, že je pravděpodobné, „že byl útok ideologicky motivován“. „Není žádnou náhodou, že se útok odehrál tam, kde se odehrál, a zrovna v tuto dobu,“ prohlásil Grayson.

Muslimové vyjádřili lítost

Mnoho muslimských organizací se od útoku okamžitě distancovalo a vyjádřilo lítost. „Tento hrůzný útok jednoznačně odsuzujeme a vyjadřujeme upřímnou soustrast s rodinami obětí,“ prohlásil regionální koordinátor z Rady americko-islámských vztahů Rasha Mubarak. „Muslimská komunita se přidává k celé americké společnosti a tvrdě odsuzuje jakéhokoli jednotlivce či skupinu, která by se pokusila tento otřesný zločin jakkoli ospravedlnit,“ dodal.

Prezident Spojených států Barack Obama ve svém nedělním prohlášení zmínil, že floridský masakr je „další demonstrací toho, jak neuvěřitelně jednoduché je pro někoho získat střelnou zbraň, se kterou poté zastřelí desítky nevinných lidí ve školách, náboženských institucích, kinech či nočních klubech“.

„Musíme se rozhodnout, jestli je toto skutečně ta země, ve které chceme žít,“ prohlásil prezident. „Aktivně neučinit vůbec nic je také rozhodnutí,“ dodal.

„Tento den je tragickým zejména pro naše spoluobčany s jinou než tradiční sexuální orientací, ať už jde o lesby, gaye, bisexuály či transsexuály,“ prohlásil Obama.

Střelba v nočním klubu může mít co do činění s probíhajícími národními oslavami, které jsou součástí takzvaného „LGBT Pride Month“.

Majitelka klubu Pulse, kde k útokům došlo, Barbara Poma v neděli prohlásila, že je naprosto „zničená“.

„Pulse a všechny ty ženy a muži, kteří v něm pracují, jsou již patnáct let mým domovem. Od svého počátku byl klub Pulse pro celou LGBT komunitu místem lásky a porozumění. Chtěla bych vyjádřit hlubokou lítost a soustrast s těmi, kteří přišli o své blízké. Vězte, že mé srdce je s vámi,“ prohlásila Poma.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…