Tak černě to nevidím. Je to... Zdeněk Pohlreich k plynu a penězům

13.07.2022 7:32

Návštěvnost restaurací stagnuje, rostou ceny potravin, energií a v důsledku toho hospody zdražují. O buducnosti gastro byznysu hovořil v rádiu Impuls známý šéfkuchař Zdeněk Pohlreich. Mnoho lidí se podle něj připravuje na velký cenový náraz. Ne všichni restauratéři takový odliv hostů ustojí. Velké obavy mají z nedostatku plynu.

Tak černě to nevidím. Je to... Zdeněk Pohlreich k plynu a penězům
Foto: Repro Youtube
Popisek: Známý restauratér Zdeněk Pohlreich

Jídla v restauracích prudce zdražují. Nejvýrazněji ceny rostou u české klasiky, jako je řízek nebo smažený sýr. Kvůli inflaci a zdražování lide nechodí tak často na oběd do restaurací, ale nosí si s sebou do práce jídlo z domova.

Podle Pohlreicha je zdražování v restauracích přirozenou reakci na současný vývoj podmínek. „Všichni se musí chovat nějak tržně. Co se děje, je naprosto nevídaná situace, každý se s tím pere po svém. Každý se musí zachovat podle toho, jak se vyvíjí svět,“ uvedl restauratér.

Očekává, že ceny se vyšplhají vysoko „V tuto chvíli, si myslím, že je to ve stavu, kdy to čeká na ten náraz, kdy ceny dosáhnou takové úrovně, že to lidi nebudou chtít platit nebo na ně nebudou mít. Takhle to je, a není to pouze otázka gastronomie.“

Pořad najdete na Rádiu Impuls 

„Celá ta situace je možná až zbytečně vyhajpovaná. Když se podívám na zprávy, tak mám pocit, že se blíží armagedon, ale já bych to tak černě neviděl. Trh se chová bláznivě, tak se i lidi chovají bláznivě. Ale jestli je k tomu skutečně důvod?“ doplnil Pohlreich.

Vyzývá především k zachování klidu: „V této situaci je strašně důležité zachovat si chladnou hlavu a nějaký nadhled. Rychlá a úspěšná řešení se budou hledat velmi těžko; nechci říct, že neexistují, ale je to hodně komplikované. Po covidu je to další pecka. Budeme vidět, kdo to přežije... myslím, že všichni asi ne,“ pokračoval podnikatel.

Procentuálně nechtěl konkretizovat, o kolik musel jít v cenách jídel nahoru. „Cokoli bych v tuto chvíli řekl, může být zase zítra úplně jinak,“ podotkl.

Hovořil i o tom, jak je to v jeho gastro byznysu s plynem. „My jedem na elektriku drtivou většinu, ale vodu hřejeme plynem. Mně nezbývá než věřit, že se pracuje na tom, aby toho plynu bylo dost. Nic jiného si nedovedu představit, protože investičně jsou ty věci tak strašně náročné, že není možné takové věci změnit z týdne na týden, to je neproveditelné,“ uzavřel známý šéfkuchař a podnikatel v gastronomii Zdeněk Pohlreich.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …