Tak je to definitivní. Štrougala za železnou oponu popotahovat nebudou

03.02.2016 18:44

Bývalý premiér a ministr vnitra komunistického Československa Lubomír Štrougal nebude stíhán kvůli zodpovědnosti za smrt lidí, kteří zahynuli při snaze o překročení železné opony. Jeho případ byl promlčen a vyšetřování skončilo. ČTK to dnes řekl mluvčí Úřadu pro vyšetřování a dokumentaci zločinu komunismu Jan Srb.

Tak je to definitivní. Štrougala za železnou oponu popotahovat nebudou
Foto: hns
Popisek: Lubomír Štrougal

Na posun v případu dnes upozornil server iDnes.cz. Policie Štrougala podezírala ze spáchání trestného činu za to, že jako ministr vnitra v letech 1961 až 1965 nezabránil použití vysokého napětí v elektrických zátarasech na západní hranici. Vyšetřovatelé se zabývali tím, zda byl Štrougal odpovědný za smrt lidí, kteří zemřeli na elektrickém plotu na hranicích. Bývalý vrcholný politik ale obviněn z ničeho nebyl. Podle Srba byla v případu promlčecí lhůta pět let a vypršela v roce 1994.

Komunisté začali s budováním železné opony v roce 1951. V letech 1952 až 1957 byl prostor mezi stěnami plotu zaminován. Počínaje rokem 1952 byl zátaras doplněn o vodiče vysokého napětí. Elektrický proud byl z plotu definitivně vypojen v polovině 60. let.

Podle materiálů publikovaných Ústavem pro studium totalitních režimů si československá železná opona v letech 1948 až 1989 vyžádala přes 300 obětí. Strážci hranice zastřelili 143 osob, elektrický zátaras měl za následek smrt téměř jednoho sta lidí a dva lidé zahynuli po výbuchu min. Řada dalších osob byla při pokusu o přechod hranice zraněna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…