Tak jsme se dohodli s Tureckem, že zastaví migranty. A do Evropy pořád míří tisíce lidí...

21.03.2016 20:41

Minulý týden došlo k uzavření dohody mezi Tureckem a Evropskou unií o navracení migrantů z Řecka zpět na turecké území. Dohoda měla mimo jiné omezit proud migrantů přes Egejské moře. A přestože v neděli vešla v platnost, do Řecka stále přicházejí další lidé. A dokonce nadprůměrné počty. Informují Novinky.cz.

Tak jsme se dohodli s Tureckem, že zastaví migranty. A do Evropy pořád míří tisíce lidí...
Foto: topfly.cz
Popisek: Turecko

Minulý týden došlo na summitu EU k uzavření dohody mezi členskými zeměmi Unie a Tureckem, jejímž cílem je omezit počty migrantů, kteří jdou z Turecka do Řecka přes Egejské moře. Dohoda začala platit v neděli ráno; na Řecké ostrovy však přicházejí další lidé a je jich dokonce víc než dosud.

Spolu s tureckými úředníky, kteří v pondělí dorazili na ostrovy Lesbos a Chios a kteří mají za úkol pomáhat s administrativními úkony spojenými s navracením migrantů zpět do Turecka, totiž přišlo i dalších 1528 běženců, což je více než současný denní průměr.

Vzhledem k tomu, jak rychle dohoda vešla v platnost, tak na ní nejsou její jednotliví aktéři zdaleka připraveni. Podle řeckého premiéra Alexise Tsiprase je nutné vyslat na řecké ostrovy „nejméně 4000 nových vyškolených lidí“. Tlumočníky, soudce, úředníky i bezpečnostní složky. A zhruba polovinu mají vyslat ostatní členské státy, ty tak však zatím neučinily.

Celý text zde

V tomto ohledu svou část dohody Turecko plní, jelikož na ostrovy již své úředníky a pohraničníky vyslalo. Ti pak budou „zpracovávat“ ty migranty, jimž bude zamítnuta žádost o azyl. Podle odhadů by se tak měli první lidé začít vracet do Turecka po 4. dubnu.

Je však nutno podotknout, že „poslední slovo“ v tom, kdo se nakonec do Turecka vrátí a kdo nikoliv, budou mít právě turečtí úředníci.

Do Řecka však přicházejí stále další lidé, kteří ale nemají kam dál jít, jelikož většina sousedních zemí uzavřela svoje hranice. Podle posledních údajů krizového štábu se tak v Řecku nachází přes 50 tisíc lidí, z nichž zhruba 13 250 nyní žije v „provizorním uprchlickém táboře Idomeni“ na hranicích s Makedonií.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…