Tak kde to bouchne příště? U nás, mají strach obyvatelé metropole

24.03.2016 10:41

Britové se ve světle teroristických útoků v Bruselu obávají, že by příště mohl být na řadě Londýn, který se stal naposledy terčem islamistů v roce 2005. Od té doby se zatím zpravodajským službám daří každoročně několika teroristickým útokům zabránit.

Tak kde to bouchne příště? U nás, mají strach obyvatelé metropole
Foto: Petr Blahuš
Popisek: Protiislámské a protiuprchlické cvičení

Anketa

Chcete po včerejším projevu Andreje Babiše na téma Čapího hnízda tohoto politika za premiéra?

71%
29%
hlasovalo: 13481 lidí

Jak uvádí Daily Star, bezprostředně po událostech v Bruselu se na sociálních sítích objevilo mnoho znepokojených komentářů britských občanů, kteří se obávají, že po Paříži a Bruselu je příště na řadě Londýn. V hlavním městě Velké Británie došlo naposledy k teroristickému útoku v červenci 2005, kdy bylo v rámci série explozí usmrceno více než pět desítek lidí a dalších asi 700 zraněno. Na konci loňského roku se v britských médiích objevily informace, že například v roce 2014 se podařilo britským zpravodajcům zmařit hned sedm teroristických útoků.

Britský premiér David Cameron v reakci na události v Bruselu svolal schůzi krizového výboru vlády COBRA. „Útoky se odehrály v Belgii, ale zrovna tak k nim mohlo dojít ve Velké Británii, Francii, Německu nebo jinde v Evropě. Musíme se těmto hrozbám postavit společně a dát teroristům jasně najevo, že nemají šanci zvítězit,“ uvedl Cameron pro média a dodal, že nabídl jménem britské vlády belgické straně veškerou podporu. „Jsou to těžké časy, ale uděláme vše, co bude v našich silách, abychom je zastavili.“

Celý text v angličtině najdete ZDE.

Riziko hrozby možného teroristického útoku na cíle ve Velké Británii je nyní podle Daily Star na stupni označeném jako „závažný“, což znamená, že útok je vysoce pravděpodobný. Pokud se zvýší stupeň ohrožení na „kritický“, bude to znamenat, že lze teroristický útok očekávat v blízké budoucnosti. Naposledy tak vysoké hrozbě čelila Velká Británie v červnu 2007. Po útocích z 11. září 2001 v New Yorku již teroristé „úřadovali“ kromě Londýna také v Madridu, kde v roce 2004 zemřelo téměř 200 lidí a dalších více než 2000 bylo zraněno.

V říjnu loňského roku připustil šéf britské bezpečnostní služby MI5 Andrew Parker, že i přes veškerou snahu si nemohou být zpravodajci nikdy jistí, že dokáží zmařit všechny teroristické útoky. Po listopadových útocích v Paříži Islámský stát varoval v jednom ze svých videí, že příště bude na řadě Londýn či jiné britské město. Diskuse o bezpečnosti se ve Velké Británii překrývají s tématem referenda, ve kterém se britští voliči vyjádří o budoucnosti země v EU. Bývalý šéf MI6 Richard Dearlove například dnes v deníku Daily Mail tvrdí, že brexit by Velké Británii umožnil lepší kontrolu hranic a rovněž by bylo z jeho pohledu snadnější deportovat teroristy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…