Tak nic. Slovensko nebude platit Rusku v rublech

04.04.2022 12:24

Slovenský ministr hospodářství Richard Sulík (Svoboda a Solidarita - SaS) v neděli před kamerami slovenské televize naznačil, že pokud nebude zbytí, Slovensko možná ustoupí kremelskému tlaku a nakoupí ruský plyn za rubly. O pár hodin později otočil. Slovenský premiér Eduard Heger dal totiž jasně najevo, jak to bude doopravdy.

Tak nic. Slovensko nebude platit Rusku v rublech
Foto: Parameter.sk
Popisek: Šéf SaS Richard Sulík

24. února ruský prezident Vladimir Putin nařídil rozjet válečnou mašinérii a vtrhnout na Ukrajinu. Spojené státy i Evropská unie na tento krok zareagovaly uvalením celé řady ekonomických sankcí na Ruskou federaci, včetně zmražení ruských finančním rezerv uložených za hranicemi Ruska. V největší zemi světa navíc pozastavila svou činnost řada západních firem, např. McDonald's.

Ruská burza se uzavřela, zůstala po řadu dní mimo provoz a ruský rubl se začal propadat.

V průběhu března přišel Putin s požadavkem, že bude dál posílat plyn na Západ tak, jak k tomu Ruskou federaci zavazují smlouvy. S jednou výhradou. Pokud za něj budou západní státy platit v rublech přes účty otevřené u ruské banky. Tímto nátlakem se ruský prezident snaží posílit ruskou měnu.

Z EU však v první chvíli slyšel, že požadavek platit v rublech je v rozporu s uzavřenými smlouvami a pokud se bude za plyn platit, tak to nebude v rublech. A Vladimir Putin nakonec 1. dubna ponechal plynové kohoutky otevřené. I když mu EU nevyhověla.

Prozatím je nevypnul.

Slovensko je na dodávkách plynu z Ruska existenčně závislé, naši sousedé nakupují až 85 procent své spotřeby plynu z Ruska, a slovenský ministr hospodářství v neděli v televizním vysílání připustil, že kdyby nebylo zbytí, Slovensko by mohlo za ruský plyn platit v rublech.

„Plyn se nesmí zastavit. Když je tady podmínka platit v rublech, tak plaťme v rublech,“ řekl Sulík.

Jenže svým vyjádřením pobouřil nejednoho kolegu z vládní koalice a slovenský premiér Eduard Heger dal jasně najevo, že vláda v Bratislavě bude postupovat ve shodě s ostatním zeměmi EU a bude dál platit za ruský plyn v eurech.

A ministr hospodářství Sulík otočil a oznámil, že Slovensko svévolně neporuší dojednané smlouvy a zaplatí tak, jak bylo domluveno, čili v eurech.

„To všechno proto, že se nenecháme vydírat. A rubly nemáme,“ pravil Sulík.

Ruský prezident Vladimir Putin může mít rublů, kolik jen bude chtít, když si eura, která dorazí do Moskvy, nechá v ruských bankách vyměnit za rubly, mínil Sulík.

„Dostat je může. Ať si klidně smění eura doma v Kremlu a hned bude mít rubly, hřivny, bitcoiny, cokoli jen chce,“ upozornil Sulík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…