Tak o co vám jde? Witowská nemile překvapila lidovce

26.10.2021 20:53

Podle současného šéfa resortu zdravotnictví Adama Vojtěcha se epidemická situace v Česku dramaticky zhoršuje. Jak chce budoucí kabinet bojovat s epidemií covidu-19, v pořadu Interview ČT24 popsal předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL a člen anticovid týmu Marek Výborný. Witowská jej nepřetržitě tepala za to, že Vlastimil Válek odmítá v této situaci pozvání na jednání vládní rady o covidu.

Tak o co vám jde? Witowská nemile překvapila lidovce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Výborný (KDU-ČSL)

Anketa

Myslíte, že Parlament nakonec Zemana zbaví pravomocí? Jde o předpověď, ne přání.

5%
92%
hlasovalo: 11213 lidí

Ještě minimálně dva týdny se bude epidemická situace podle ministra Vojtěcha zhoršovat. Jaký plán na zvládnutí epidemie má nově vznikající koalice? „Základní klíč je masivní očkování. To je jediná cesta, jak se pokusit s covidem skutečně bojovat,“ sdělil Výborný, že aktivně jednají se zdravotními pojišťovnami, spolu se kterými se pokusí pomocí letáku zaslaného lidem vyvrátit dezinformace, jež kolem očkování ve společnosti panují. Nato pak zmínil ještě nutnost zajistit funkční trasování.

Vlastimil Válek, jehož jméno je spojováno s možným nástupcem Vojtěcha do čela resortu zdravotnictví, prohlásil, že mise nového ministra bude zvladatelná jen s opatřeními, která budou „tvrdá a nepopulární“.

Na co se máme připravit? „Válek je koordinátorem anticovid týmu, koalice SPOLU sestavuje dva týmy expertů. Kroky se budou projednávat. Je to otázka na pana Válka,“ nechtěl specifikovat a připomněl, že hlavně chtějí, aby byla opatření srozumitelná, dokázali je občanům vysvětlit a udržet si jejich důvěru.

Když však byli v opozici, tepali od začátku epidemie vládu za to, že návrhy opozice neposlouchá. Proč, když je premiér zve k jednacímu stolu, aby se na opatřeních podíleli, to odmítají? „To je jednoduché... odpovědnost v současné době nese vláda Andreje Babiše. Je absurdní, abychom my tímto způsobem přebírali odpovědnost,“ uvedl.

„To vám nezní logicky ani smysluplně, že byste se mohli na něčem dohodnout?“ tázala se moderátorka Witowská. Na poznámku, že nejde o odpovědnost, ale o to, aby případně nová vláda přijatá opatření později nerušila, podotkl: „Ale kolega Válek je v kontaktu s ministrem zdravotnictví. My tu odpovědnost poneseme od okamžiku, kdy bude jmenována nová vláda,“ trval si na svém.

„Tak o co vám jde? Jde vám o zdraví lidí téhle země, nebo děláte prostě čistě jen politiku? Epidemii nezajímá, jak vláda vládne,“ pozastavovala se Witowská nad tím, proč Válek odmítl účast na jednání vládní rady o covidu. „Toto jednání bylo v termínu, kdy byl na akutním zdravotním zákroku,“ hájil jej Výborný.

„Na svém twitteru teď má, že odmítl už druhé pozvání,“ vypálila moderátorka. „Proč nejste schopni sednout si za jeden stůl v situaci, která se týká každého z nás,“ naléhala na to, že je třeba, aby opatření byla předvídatelná. „Je tu jistá předvídatelnost, pokud vláda zavedla třeba omezení testů zdarma, jsme připravení zanalyzovat, zda to bylo ku prospěchu. Opatření Babišovy vlády se mohou ukázat jako smysluplná, pak nemáme ambice je rušit,“ řekl Výborný neurčitě.

„Není to otázka politiky, je to otázka zdraví občanů, to my máme na prvním místě. Nesedíme s rukama v klíně. Kdybychom dělali politiku, nebudeme dělat vůbec nic a budeme vládu tepat tak, jako jsme to činili v době, kdy jsme byli v opozici,“ argumentoval, že se nyní v pozadí odpovědně připravují na převzetí.

Petr Fiala dnes řekl, že koaliční smlouvu chce mít příští týden, už se dohodli na tom, kde a jak ušetří desítky miliard v rozpočtu na příští rok, když nechtějí podpořit ten, který sestavila současná vláda? „Nejsem součástí ekonomického týmu. Základní cíl je ale jasný. To, kam směřujeme, je otázka neinvestičních dotací a šetřit se bude na provozních výdajích všech resortů,“ řekl Výborný a ujistil, že není v plánu propouštět státní zaměstnance.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…