Tak paní Šabatová, co Zemanova medaile pro ředitelku, která zakázala hidžáb? Ptali jsme se. Takto jsme pochodili

30.10.2018 11:37

Prezident České republiky Miloš Zeman 28. října v neděli během příležitosti svátku založení první Československé republiky vyznamenal kromě jiných i Ivanku Kohoutovou, ředitelku Střední zdravotnické školy v pražské Ruské ulici, která prý na své škole nechtěla muslimský šátek. V následném soudním sporu vedeném dívkou proti škole se posléze angažovala i ombudsmanka Anna Šabatová. ParlamentníListy.cz zjišťovaly, co veřejná ochránkyně práv říká na to, že nyní ředitelku Kohoutovou vyznamenal prezident.

Tak paní Šabatová, co Zemanova medaile pro ředitelku, která zakázala hidžáb? Ptali jsme se. Takto jsme pochodili
Foto: Ivan Noveský
Popisek: Anna Šabatová

Ředitelka Střední zdravotnické školy v Praze 10 Ivanka Kohoutová proslula jako jedna z aktérů tzv. „hidžábové aféry“ a následným soudním sporem. Údajně totiž v pozici ředitelky neměla umožnit somálské dívce nosit ve škole muslimskou pokrývku hlavy, tzv. hidžáb. Dívka se školou vede soudní spor.  

Anketa

Udělil Miloš Zeman letos státní vyznamenání správným osobnostem?

92%
8%
hlasovalo: 8666 lidí

 Jenže podle ředitelky a rovněž i obvodního soudu pro  Prahu 10 se dívka formálně studentkou školy nikdy nestala, neboť nepředložila požadované dokumenty, a nemohla tudíž být ani diskriminována. Výkladu ředitelky a školy dala za pravdu již první i druhá soudní instance. Dívka nicméně podala dovolání a celá věc tak zamíří k Nejvyššímu soudu.

Ačkoliv spor stále trvá, Kohoutová získala od prezidenta republiky 28. října vyznamenání, a to podle definice Hradu coby „statečná žena v boji s netolerantní ideologií“.

V celém případu svou roli hraje i veřejná ochránkyně práv, ombudsmanka Anna Šabatová, která se v kauze angažovala. Podle aktuálních informací, o kterých ParlamentníListy.cz psaly zde, kvůli tomu ale Šabatovou čekají pravděpodobně komplikace. Zemanem oceněná ředitelka Ivanka Kohoutová totiž na Šabatovou podává žalobu z titulu ochrany osobnosti, přičemž požaduje omluvu a finanční odškodnění ve výši dvou milionů korun.

ParlamentníListy.cz se v té souvislosti snažily zjistit reakci Anny Šabatové na to, že prezident Kohoutovou vyznamenal. Reakci Šabatové se získat nepodařilo. „Dobrý den, paní ombudsmanka se nebude vyjadřovat,“ sdělil ParlamentnímListům.cz referent veřejných vztahů z kanceláře ombudsmanky Stanislav Biler.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jok

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…