Tak to prý byla pravda. Britská královna se v soukromí jasně vyjádřila pro odchod země z EU

27.12.2016 12:46

Britská královna se tradičně nevyjadřuje ke konkrétním krokům britské vlády v oblasti domácí či zahraniční politiky a aspoň navenek zůstává vždy nestranná. Nyní se však ukazuje, že v otázce referenda o vystoupení z Evropské unie tomu tak nebylo.

Tak to prý byla pravda. Britská královna se v soukromí jasně vyjádřila pro odchod země z EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Buckinghamský palác, sídlo královny Velké Británie

Když v březnu publikoval bulvární deník The Sun titulek ve znění „Královna podporuje Brexit“, vyvolalo to ve Velké Británii značné pobouření. Zejména příznivci setrvání země v Evropské unii tvrdili, že si deník vše vymyslel. Údajné tvrzení královny v té době rozhodně popřel také Buckinghamský palác. Nyní se však ukazuje, že bulvární deník měl dobré informace a královna minimálně v soukromí své sympatie pro Brexit skutečně vyjádřila.

Informace The Sun nyní potvrdila také redaktorka BBC Laura Kuenssberg v rozhovoru pro BBC Radio 4. „Jeden můj zdroj mi tehdy prozradil, že královna podporuje Brexit. Rozhodla jsem se však tuto zprávu nepustit do světa, protože jsem ji neměla potvrzenou z dalšího zdroje,“ cituje deník Guardian redaktorku BBC s tím, že veřejnoprávní britské médium obecně vyžaduje, aby byla každá taková zpráva potvrzena aspoň ze dvou zdrojů.

„V neformálním rozhovoru mi jeden z mých kontaktů řekl, že královna se v soukromém rozhovoru svěřila, že by měla Velká Británie opustit Evropskou unii. Při obědě měla říci, že nevidí důvod, proč by neměla země odejít z EU,“ uvedla britská novinářka a potvrdila tím tak fakticky devět měsíců starý článek The Sun. Bulvární deník tehdy uváděl, že se tak stalo při obědě s místopředsedou vlády Nickem Cleggem na zámku Windsor.

Ovšem informace deníku The Sun tehdy popřel i samotný Clegg, který tak patrně učinil jen proto, aby byla zachována zažitá tradiční nestrannost královny v politických otázkách. Clegg konstatoval, že si na takový rozhovor nemůže vzpomenout a odkázal média na tehdejšího ministra spravedlnosti, který se setkání s královou rovněž zúčastnil. Nedávný uchazeč o funkci předsedy konzervativců se však k celé kauze nechtěl vyjadřovat.

„Když jsem se to dozvěděla, byla jsem naprosto zaskočena. Bohužel jsem měla k dispozici jen jeden zdroj. Snažila jsem se potom tuto záležitost potvrdit ještě z jiného zdroje, ale nepodařilo se mi to. Nicméně jsem si říkala, že se to stejně jednou dostane ven,“ uvedla Kuenssberg k ožehavému tématu, které stále hýbou Velkou Británií. Zejména poté, co Nejvyšší soud fakticky prohlásil referendum za neplatné, když nařídil, že jej musí ještě potvrdit v hlasování poslanci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…