Tak to už je vážně bizár. Trumpův poradce patří podle levicového deníku k maďarskému fašistickému řádu

17.03.2017 11:05

Server levicového deníku The Forward, který vychází v New Yorku, vytáhl na světlo informace, které právě nesvědčí ve prospěch 45. prezidenta USA Donalda Trumpa. Informaci převzal také server Britské listy Jana Čulíka.

Tak to už je vážně bizár. Trumpův poradce patří podle levicového deníku k maďarskému fašistickému řádu
Foto: Facebook D. Trump
Popisek: Donald Trump

The Forward píše, že jeden z Trumpových poradců pro národní bezpečnost Sebastian Gorka je členem maďarského ultrapravicového uskupení, které existovalo již za druhé světové války a tehdy oddaně sloužilo cílům Adolfa Hitlera. Jedná se o řád Vitézi Rend, který vznikl ve dvacátých letech minulého století. Příslušníci řádu sloužili admirálovi Miklosi Horthymu, nacionalistovi a antisemitovi, který vládl v Maďarsku až do roku 1944, přičemž neváhal spolupracovat s již zmíněným Adolfem Hitlerem.

Že je Gorka členem uskupení, prozradili deníku další členové maďarského řádu. Otázkou je, zda je to pravda. Pokud ano, tak je namístě se ptát, proč tuto skutečnost neuvedl sám Gorka při migračním řízení, když vstupoval na půdu USA. Vysvětlení se podle deníku nabízí takřka samo: Kdyby tuto skutečnost uvedl, do USA by pravděpodobně nebyl vpuštěn. The Forward se snažil získat vyjádření Trumpova poradce k celé kauze, ale nedočkal se žádné odpovědi.

Celý článek v angličtině naleznete zde

Zato se vyjádřil bývalý soudce, jenž se zabýval problematikou přistěhovalectví, Bruce Einhorn. „Jeho mlčení mluví samo za sebe,“ poznamenal na adresu poradce bývalý soudce. Je přesvědčen, že Gorka měl povinně sdělit úřadům své sympatie k uskupení, které se netají příklonem k rasismu. Ale pozor, vzhledem k tomu, že legislativa v této věci nepočítá s promlčecí lhůtou, imigrační úřady ji mohou došetřit.

Nelze předem odhadnout, jak by toto došetření mohlo dopadnout, ale podle bývalého soudce může vše skončit z jeho pohledu i vítězstvím čili v neprospěch stávajícího poradce prezidenta Trumpa.

Mlčí prý i Bílý dům. Poradce však před časem poskytl vyjádření serveru Breitbart News, v němž zdůraznil, že se jeho otec dočkal v roce 1979 ocenění za odolnost vůči diktatuře. Ačkoli opustil tento svět před více než deseti lety, syn je na něj prý stále hrdý.

Je třeba dodat, že původní řád Vitézi Rend byl po skončení druhé světové války zakázán. Obnovy se dočkal až po roce 1989, a to v podobě dvou nástupnických skupin. Jeho historická odnož se prezentuje jako konzervativně-pravicová organizace, která uznává již zmíněného admirála Horthyho.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…