Tak trochu jiný Václav Klaus. Mediální analytik je nadšen proměnou, kterou exprezident prošel

04.01.2015 16:13

První letošní nedělní Partie na televizi Prima byla sólem pro bývalého prezidenta Václava Klause. Podle mediálního analytika z pražské VŠE Jiřího Mikeše jsme ve studiu mohli vidět klidného, uvážlivého a smířeného emeritního státníka, který již může dění hodnotit s nadhledem a zcela otevřeně. Václav Klaus, který byl vždy spíše symbolem politické urputnosti, se podle něj do nové role dokázal transformovat nad očekávání dobře.

Tak trochu jiný Václav Klaus. Mediální analytik je nadšen proměnou, kterou exprezident prošel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus

Anketa

Kdo v roce 2015 zmizí z politiky, ať už jakýmkoliv způsobem?

63%
1%
1%
0%
0%
7%
0%
hlasovalo: 8353 lidí

Jiří Mikeš může Václava Klause hodnotit skutečně ve velkém časovém oblouku, protože si jej pamatuje již jako spolužáka z pražské Vysoké školy ekonomické. „Václav nám zestárl, ale na druhou stranu trochu zhubnul,“ poznamenal ohledně prvního vizuálního dojmu z hosta televizní debaty.

Z Klausova vystupování však prý Mikeš byl téměř nadšený. „Tak dokonalé vystoupení jsem od něj neviděl za posledních dvacet let,“ říká. Prezident z let 2003-2013 podle něj dokázal vystupovat rozumně, státnicky a objektivně. „Myslím si, že mu ty dva roky, co už není prezidentem, neobyčejně prospěly. Získal nadhled a odstup, mohl si své názory zkorigovat, a možná i díky tomu může nyní předvádět tak brilantní televizní vystoupení,“ myslí si expert. Klaus podle něj dokázal působit objektivně, uvážlivě a s nadhledem, což dříve rozhodně nebývaly typické znaky jeho veřejných vystoupení.

Připouští, že k vyznění Klausova vystoupení přispěla i vstřícnost moderátorů, kteří na bývalého prezidenta rozhodně neútočili tak, jak se to obvykle děje aktivním politikům. Mikeš si však nemyslí, že by jejich chování přecházelo v servilitu.

Klausově argumentaci se podle něj těžko dalo něco vytknout. „V mnoha věcech mám rozdílné názory, ale jeho tvrzení se prostě nedala zpochybnit,“ povšiml si mediální analytik.

Na druhou stranu je prý zcela zjevné, že jako aktivní prezident by takového výkonu nebyl schopen. „Když jste prezident, tak jste pod silným tlakem a musíte si dávat pozor na ústa. Klaus už je teď nezávislý, má mnoho poznatků i osobních zkušeností a může si dovolit takováto vystoupení s nadhledem. Já si myslím, že on bez té funkce i lidsky dozrál a teď už by tím prezidentem ani být nechtěl. Tato role mu očividně vyhovuje, a dnes ukázal, že ji hraje naprosto dokonale,“ ocenil Mikeš.

Pokud jde o prezentované názory Václava Klause, má Mikeš pocit, že bývalý prezident bije na poplach. Zejména v otázkách světové politiky, které se nyní nejvýrazněji projevují v debatách o situaci na Ukrajině. „Jeho názory na toto téma jsou uvážené a objektivní. Já jsem se nedávno setkal jak s Rusy, tak s Ukrajinci, a musím říct, že obě strany mají názor velmi podobný tomu Klausovu,“ podělil se Mikeš.

Klaus v Partii například uvedl, že příčinou konfliktu je podle něj neutěšená situace na Ukrajině, nikoliv imperiální zájmy Ruska, jak obvykle slyšíme z médií. „Rozumní lidé opakovaně říkají, že Ukrajina je jednou z nejméně úspěšných postkomunistických zemí. Tam nebyly provedeny ekonomické ani sociální změny. U nás a v dalších zemích se hádáme, o kolik jsme za posledních 25 let vyrostli. Ukrajina nevyrostla vůbec, je na tom stejně jako tehdy,“ připomněl jako ekonom.

Klaus si v pořadu také povzdechl, že se mu nepodařilo stabilně posílit tradičně slabou českou pravici, byť věřil, že se mu to povede. „Česká pravice nikdy nebyla silná, vždycky byla menšinová. Po pádu komunismu se k ní přiklonili lidé, kteří byli znechuceni z komunismu, ale ti se od ní postupně zase odvrátili. Vrátili jsme se k tomu původnímu stavu, který mě trápí a ničí,“ přiznal.

„Češi a Slováci byli svým založením vždycky nalevo. Ale krize pravice vychází především z USA a západní Evropy. Tam je postupně vytlačována extrémní pravicí. Klasická umírněná pravice, která je pragmatická a snaží se místo žvanění věci řešit, se dostala pod vliv různých sociálních programů, v Evropě zejména z Bruselu, a pravice jde do háje,“ vysvětluje analytik. „Obávám se, že Klausovo volání je čím dál více osamocené,“ dodal k postojům prezidenta.

Na hodnocení Václava Klause jej zaujala především určitá míra rezignace, pro Václava Klause tak netypická. „Doufali jsme, že to, co jsme vybudovali na začátku devadesátých let, zůstane v české společnosti jako konstanta. Bohužel, nepovedlo se ,“ řekl na úplný závěr pořadu. „Když tam těm mladým novinářům říkal, že to bude muset udělat jejich generace, tak to nebyl známý Václav Klaus,“ poznamenává k tomu Mikeš.

Podle Mikeše si bývalý prezident je velmi dobře vědom existující situace a limitů svých možností ji nějak změnit.

„To jsou ty dva roky mezi normálními lidmi. On chodí do hospod, může poslouchat i někoho jiného než své rádce a dokáže situaci posoudit reálně. A jako sportovec dovede také přiznat porážku. A je třeba říci, že tohle je věc hodná gentlemana,“ ocenil analytik z VŠE. Klaus podle něj ukazuje, že svou porážku dokáže přijmout na úrovni.

Zajímavým okamžikem debaty bylo i drobné Klausovo rýpnutí do prezidenta Zemana, kterého si podle něj novináři „hýčkají“ jako zdroj zajímavých historek, zatímco jeho opomíjeli.

„Já si myslím, že tohle nemyslel vážně,“ uchechtl se Mikeš. Jestli totiž v této zemi někdo po někom „jde“, tak jsou to česká média po Miloši Zemanovi.

„Klaus byl v tomto směru trochu stranou. Novináři mu nemohli nic moc vytknout, protože se nikde veřejně nenapil a nikde nepadal. Jeho projev, to bylo v podstatě `elegantní sucharství`. Kdežto Miloš Zeman je vděčným terčem publicity. Kdyby se spočítalo, kdo měl kladnější publicitu, tak by Klaus určitě vyhrál,“ dodal Jiří Mikeš.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…