Tak vy jste unaveni z války? Mitrofanov už byl sprostý

23.02.2024 16:42 | Zprávy

Prezident Petr Pavel se dnes setkal na Pražském hradě s ukrajinskými válečnými uprchlíky. Při té příležitosti hovořil mimo jiné o tom, že nastává únava z války, jež se nesmí stát trendem. O únavě z války se hovoří již minimálně od loňského roku. Tato slova však dnes rozčílila komentátora Alexandra Mitrofanova a všem, kdo jsou z války unavení, zaslal jadrný vzkaz.

Tak vy jste unaveni z války? Mitrofanov už byl sprostý
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Mitrofanov a Petr Pithart

„Když čtu, že v Česku jsou ‚lidé unavení‘ z války na Ukrajině, tak bych těmto unaveným vzkázal: ‚Nechcete, aby vám rozbombardovali barák, zabili většinu rodiny a vy byste se ocitli v cizině? Pak kurva budete mít důvod mluvit o únavě!‘,“ rozčílil se komentátor Alexandr Mitrofanov nad dnes slýchanými slovy o únavě z války.

O únavě z války dnes hovořil mimo jiné prezident Petr Pavel, jenž se setkal na Pražském hradě s ukrajinskými válečnými uprchlíky. Zmínil mimo jiné to, že v české společnosti tato únava z války nastává, ale nesmí převládnout. Dodal, že zlo v podobě destrukce, kterou Ukrajina denně prožívá, nezmizí, pokud jej přestaneme vnímat. 

Jak píše deník Blesk.cz, Ukrajinu je podle Pavla nutné podpořit nejen z principu solidarity, ale i proto, že chceme, aby žila v míru a Česko s ní mohlo spolupracovat. 

V Česku aktuálně žije 384 tisíc ukrajinských válečných uprchlíků, za dva roky války dočasnou ochranu získalo podle premiéra Petra Fialy (ODS) 590 tisíc uprchlíků. Jde z velké části o ženy a děti.

O tom, že Západ nemá co skuhrat, že je unavený, protože válka na Ukrajině dále pokračuje, pak hovořil také ředitel organizace Post Bellum a vedoucí projektu Paměť národa v rozhovoru pro magazín Reportér. „Naše únava není ale nic ve srovnání s únavou obránců Ukrajiny,“ poznamenal Kroupa.

Dodal také, že válka na Ukrajině je zápas o svobodu v Evropě. „Proto nesmí zůstat někde na okraji našeho zájmu, naopak,“ podotkl.

O únavě z války hovořil však již loni v listopadu například šéfeditor Seznam Zpráv Tomáš Pergler, nebo dokonce loni v dubnu spisovatel Pavel Kosatík na serveru iRozhlas.cz.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Vanda Efnerová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

My nejsme unavení, , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusehaany , 23.02.2024 17:22:43
my jsme už alergičtí na slovo Ukrajina. Dva roky neslyšíme nic jiného než Ukrajina a Ukrajina.

|  26 |  0

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…