Tak vy jste unaveni z války? Mitrofanov už byl sprostý

23.02.2024 16:42

Prezident Petr Pavel se dnes setkal na Pražském hradě s ukrajinskými válečnými uprchlíky. Při té příležitosti hovořil mimo jiné o tom, že nastává únava z války, jež se nesmí stát trendem. O únavě z války se hovoří již minimálně od loňského roku. Tato slova však dnes rozčílila komentátora Alexandra Mitrofanova a všem, kdo jsou z války unavení, zaslal jadrný vzkaz.

Tak vy jste unaveni z války? Mitrofanov už byl sprostý
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Mitrofanov a Petr Pithart

„Když čtu, že v Česku jsou ‚lidé unavení‘ z války na Ukrajině, tak bych těmto unaveným vzkázal: ‚Nechcete, aby vám rozbombardovali barák, zabili většinu rodiny a vy byste se ocitli v cizině? Pak kurva budete mít důvod mluvit o únavě!‘,“ rozčílil se komentátor Alexandr Mitrofanov nad dnes slýchanými slovy o únavě z války.

O únavě z války dnes hovořil mimo jiné prezident Petr Pavel, jenž se setkal na Pražském hradě s ukrajinskými válečnými uprchlíky. Zmínil mimo jiné to, že v české společnosti tato únava z války nastává, ale nesmí převládnout. Dodal, že zlo v podobě destrukce, kterou Ukrajina denně prožívá, nezmizí, pokud jej přestaneme vnímat. 

Jak píše deník Blesk.cz, Ukrajinu je podle Pavla nutné podpořit nejen z principu solidarity, ale i proto, že chceme, aby žila v míru a Česko s ní mohlo spolupracovat. 

V Česku aktuálně žije 384 tisíc ukrajinských válečných uprchlíků, za dva roky války dočasnou ochranu získalo podle premiéra Petra Fialy (ODS) 590 tisíc uprchlíků. Jde z velké části o ženy a děti.

O tom, že Západ nemá co skuhrat, že je unavený, protože válka na Ukrajině dále pokračuje, pak hovořil také ředitel organizace Post Bellum a vedoucí projektu Paměť národa v rozhovoru pro magazín Reportér. „Naše únava není ale nic ve srovnání s únavou obránců Ukrajiny,“ poznamenal Kroupa.

Dodal také, že válka na Ukrajině je zápas o svobodu v Evropě. „Proto nesmí zůstat někde na okraji našeho zájmu, naopak,“ podotkl.

O únavě z války hovořil však již loni v listopadu například šéfeditor Seznam Zpráv Tomáš Pergler, nebo dokonce loni v dubnu spisovatel Pavel Kosatík na serveru iRozhlas.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Vanda Efnerová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

My nejsme unavení, , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusehaany , 23.02.2024 17:22:43
my jsme už alergičtí na slovo Ukrajina. Dva roky neslyšíme nic jiného než Ukrajina a Ukrajina.

|  26 |  0

Další články z rubriky

Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

8:04 Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

Rusové na Ukrajině dál postupují. Prý je to i kvůli tomu, že nejvyšší vojenský velitel ukrajinské ar…