Tak zase jinak. Piráti chtějí, aby zeť Šabatové kandidoval, protože už má i plakáty

02.03.2020 22:17

Kandidatura Tomáše Tožičky do Senátu nabývá rysy slavné pohádky. Během pondělka po tlaku nejprve sám svou kandidaturu odvolal, aby Piráti nakonec vydali prohlášení, že jej podporují a kandidovat by měl. Jak to s levicovým aktivistou a zetěm bývalé ombudsmanky Šabatové dopadne, to těžko předvídat.

Tak zase jinak. Piráti chtějí, aby zeť Šabatové kandidoval, protože už má i plakáty
Foto: Repro Youtube
Popisek: Tomáš Tožička

Tomáše Tožičku, veterána levicových aktivistických skupin a manžela novinářky Saši Uhlové (dcery exombudsmanky a Petra Uhla), vybrali Piráti ve stranickém referendu jako kandidáta do doplňovacích senátních voleb v Teplicích, vypsaných po úmrtí předsedy Senátu Jaroslava Kubery.

Okamžitě po zveřejnění jeho nominace se ale začaly ve veřejném prostoru objevovat nejrůznější výroky samotného kandidáta, které vyvolávaly otázky, zda jsou Piráti, kteří jej kandidovali, stále „středovou liberální stranou“, jak vytrvale tvrdí předseda Ivan Bartoš.

Mnozí zvedali obočí zejména nad Tožičkovým výrokem, že Stalin byl oproti kapitalistům a pravicovým politikům „masový vrah amatér“, doplněným kategorickým tvrzením, že „kapitalismus a pravicová politika jsou prostě zločiny proti lidskosti“.

Následovaly další objevy z Tožičkova šuplíku, a vše vyvrcholilo zveřejněním jeho staršího obrázku z Facebooku. Na něm v čase jedné z izraelských ofenziv proti palestinským územím zveřejnil izraelskou vlajku dozdobenou hákovými kříži.

Za to se stal terčem široké kritiky, například poslanec Miroslav Kalousek vzkázal, že „za tohle bych rozbil hubu i vlastnímu bráchovi“. Během pondělka se předsednictvo Pirátů rozhodlo, že Tožičku raději dál podporovat do voleb nebude.

Když Tožička ztratil podporu svého navrhovatele, oznámil, že se tedy o mandát teplického senátora ucházet nebude. To se stalo v pondělí přibližně v poledne a všichni to považovali za hotovou věc. Sympatizanti Tožičkovy razantní levicové politiky si začali ulevovat na sociálních sítích, třeba jako novinářka Apolena Rychlíková.

Jenže v podvečer zase bylo všechno jinak. Krajská organizace Pirátů v Ústeckém kraji se rozhodla doporučení Prahy ignorovat. Oznámila, že „podporuje setrvání Tomáše Tožičky v jeho kandidatuře v doplňovacích volbách“ a jeho nominaci stahovat nebude.

„Uznáváme, že forma několika jeho sdělení na sociálních sítích nebyla vhodná a mohla legitimně vyvolat obavy o Tomášovo ideologické zakotvení, jsme však přesvědčeni o tom, že 11 let starý facebookový status, který je nadto kritikou nikoliv náboženství, ale politiky státu, reagující bezprostředně na konkrétní událost, není relevantním důvodem pro stažení jeho kandidatury,“ napsali ústečtí Piráti ve schváleném usnesení.

Navíc prý již za kandidáta zaplatili kauci a nechali mu vyrobit plakáty, které by byla škoda nepoužít. „Je za ním spousta hodin práce lidí, kteří na jeho dobrém volebním výsledku mají vysoký zájem,“ vysvětlili, proč kandidaturu nestahovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…